Gość portalu: Krysta napisał(a): > Nigdy więcej rzeż takiej jak na Wołyniu, nigdy więcej akcji Wisła. Tylko > prawda może pozwolić ma się zbliżyć. Pamięć o minionych latach niech będzie > przestrogą. Dlatego trzeba o tym mówić otwarcie. Mój dziadek miał sąsiada > Ukrainieca na Wołynu i tutaj z akcji Wisła Ten z Wołynia uratował jego > rodzinie życie był też chrzestnym jego dzieci ale by też w sytuacji gdzie mógł > zginąć z rąk tak zwanych banderowców. Przesiedlony w akcji Wisła był pracowity > > i sobie nawzajem pomagali w pracach w polu. Przyjaciółmi nie byli bo pamięć > minionych lat wojny nie pozwalała na to, ale byli sobie potrzebni. Nigdy więcej > > takiej tragedii. Losy ludzi w czasie ostatniej wojny zrobiły wielkie rany w > naszych narodach ciężko jest nam się zaprzyjaźnić z Niemcami chociaż nie > wszyscy to esesmani na Rosjan też patrzymy nie ufnie zwłaszcza ja myślimy o > Katyniu . W dużym stopniu te uprzedzenia dotyczą ludzi którzy przeżyli wojnę. > Do naszego pokolenia należy pamiętać o tym co było walczyć o to by się nigdy > nie powtórzyło. Myślę że tylko nasza wspólna praca nie pójdzie na marne.