paulina123123 napisał: > Re: Nowy dyrektor szkoły ukraińskiej zrezygnowałIP: > *.neoplus.adsl.tpnet.pl > Gość: fanka 09.08.08, 19:36 > To, co się dzieje w Górowie to bezprawie i udowadnianie opinii > publicznej, że > wszystko jest O.K. Rzecz nie dotyczy Górowa. Tu realizuje się > działania > olsztyńskiego i wojewódzkiego tzw. układu. Marszałek województwa z PO > (Protas) > wykonywał i wykonuje polecenia posła PO z błogosławieństwem byłej > kuratorki z > PIS-u (Gregorczuk). Zadziałali w zgodzie ze sobą lecz wbrew > środowisku szkoły i > wbrew prawu. Kryją prywatny interes Mirona Sycza, niestety przy > wskazaniu dla > regionalnych mediów: ” wara od tego tematu”. > Ujawnienie nawet rąbka prawdy jest bardzo niewygodne dla > wojewódzkiego > „establishmentu”. Od początku listopada ubiegłego roku na tym forum > > ukazywały > się różne aspekty sprawy. Wątek był już kilkadziesiąt > razy „wymiatany”, gdyby > nie kasowanie , urósłby zapewne do kilku tysięcy postów. Komuś > wyraźnie zależy > na cenzurze. Znowu został usunięty do grudnia 2007. Świadczy to > tylko o tym, po > której stronie jest prawda. > Nowopowołany (na podstawie konkursu) dyrektor ukraińskiego liceum > zrezygnował > pod presją w październiku 2007r. Odkrył on bowiem nadużycia > finansowe Sycza i > jego fałszerstwa w dokumentacji. Sprawy toczą się w olsztyńskiej > prokuraturze. > Jeden z wątków tej sprawy swego czasu podnosił tygodnik „Wprost”. > Społeczność mniejszości ukraińskiej podzieliła się na zwolenników > Jerzego Necio > i obóz przeciwny, zainteresowany uzyskaniem profitów dzięki > poselskiemu > mandatowi Sycza. Są wśród nich również tzw. „działacze” regionalnyc > h > struktur > Związku Ukraińców w Polsce. > Ci ostatni zachowują się haniebnie, broniąc swojego „idola” Sycza. > Nie tylko > płacą za jego alkoholowe imprezy społecznymi pieniędzmi, ale > publicznie opluwają > uczciwego człowieka. Największym hipokrytą w tej sprawie jest Stefan > Migus , > istny prowokator! > Natomiast przyjaciel posła Sycza, Protas nie chce się chwalić > nakładami na > ukraińską szkołę. Urząd Marszałkowski musi zapłacić odszkodowanie > nieprawnie, > ale z rozmysłem zwolnionej, wicedyrektor. Przez kilka miesięcy > opłacał podwójne > stanowiska w tej szkole. Ustawiono tak konkurs na nowego dyrektora, > aby wygrał > człowiek z kliki , zresztą wspólnie z żoną zamieszany w „przekręty” > . > Gdyby były to zarzuty nieprawdziwy to wątek ten nie był kasowany i > zniknął tak > jak inne. No cóż , w Olsztynie działa dalej sitwa! Nic odkrywczego. > ------------------------------------------------------------------- > Re: Nowy dyrektor szkoły ukraińskiej zrezygnowałIP: > *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl > Gość: Zenek 09.08.08, 20:02 > Aby dokladniej zrozumieć mechanizmy tej sprawy proszę przeczytac > stronę www.krystek.w8w.pl . Byc może to co sie tutaj dzieje ma > jeszcze jedno glębsze dno. Może tu należy szukac źródla sukcesu > naszego glownego bohatera MS. Internauto odwiedź i przeczytaj > wskazana stronę/ > --------------------------------------------------------------------- > ---- > Re: Nowy dyrektor szkoły ukraińskiej zrezygnowałIP: > *.neoplus.adsl.tpnet.pl > Gość: fanka 09.08.08, 21:41 > Przeczytałam, jestem pod takim wrażeniem, że aż założyłam osobny > wątek. Tu > ciągle kasują do 2007! Polecam! Może dziennikarzy z Debaty to > zainteresuje? > > --------------------------------------------------------------------- > ----- > List otwarty Władysława Macełko > paulina123123 10.08.08, 06:44 Odpowiedz > rodz-ic3 09.07.08, 22:59 > Jako rodzic bardzo dziękuję Panu Macełko za odwagę i ten list. Jest > on bardzo ważny a trudno znaleźć, więc go zacytuję poniżej. > > "Połęcze 05-07-2008 > > Szanowni Czytelnicy > Na początku marca bieżącego roku redakcja tygodnika Związku > Ukraińców w Polsce „Nasze Słowo” zapewniała mnie , że do końca marc > a > wydrukuje mój list . Niestety z nieznanych mi przyczyn ktoś > zablokował publikację mojego listu o czym powiadamiam Państwa drogą > kurierską > Z poważaniem Władysław Macełko > > > Połęcze 2008.03.08 > > Redakcja > „Naszego Słowa” > Warszawa > Do napisania swoich przemyśleń w sprawie górowskiej naszej szkoły i > jej głównych bohaterów sprowokował mnie artykuł Panów St. Migusa i M > Syrnyka . > Drogiemu Czytelnikowi pragnę przypomnieć, że to ja - jako ówczesny > Naczelnik Miasta i Gminy Górowo Iławeckie - w 1990 r. podpisałem > zarządzenie o powołaniu II Liceum (samodzielnego) z Ukraińskim > Językiem Nauczania w Górowie Ił. Uczyniłem to wbrew ostremu > sprzeciwowi nauczycielskiej Solidarności i wbrew Przewodniczącemu > Rady Miasta i Gminy Górowo Iławeckie. Ponadto dla nowo powstałej > szkoły przekazałem 2 budynki, a w jednym z nich do dziś funkcjonuje > stołówka. Rok wcześniej spośród kilku ukraińskich rodzin > nauczycielskich, którym przydzieliłem nowe mieszkania z zasobów > komunalnych, to najlepsze z nich otrzymali Syczowie z garażem > włącznie położonym tylko kilkanaście metrów od mieszkania. > Najważniejszym współzałożycielem naszej samodzielnej szkoły był > Władysław Kozubel , który nie tylko odpierał ataki zaciekłych > przeciwników, ale i finansował wyjazdy do Departamentu Inwestycji > MEN. Moim zdaniem Pan Jerzy Necio „Łemko” , będąc bardzo dobrym > nauczycielem a przede wszystkim bardzo dobrym wicedyrektorem, byłby > co najmniej dobrym dyrektorem naszej szkoły z pewnością mniej > medialnym . Pierwsze dni jego dyrektorowania szkołą pokazały, że > przyjął On inny styl zarządzania - bardziej dyscyplinujący > nauczycieli, stawiając na pierwszym miejscu naukę, następnie > wychowanie młodzieży, a dopiero na trzecim miejscu tańce, co nie > wszystkim się spodobało . Całkowicie bezpodstawne i przedwczesne > były obawy tych osób, które alarmistycznie trąbiły , że za Pana > Jerzego Necia szkoła szybko będzie podupadać . > Panu Mironowi Syczowi zabrakło konsekwencji , bo jeśli w końcu > czerwca 2007 roku publicznie namaszczał swojego zastępcę tj. Pana > Jerzego Necio na dyrektora jako osobę wiarygodną, najlepiej > przygotowaną i gwarantującą dobre zarządzanie i kierowanie szkołą, > by w niespełna dwa miesiące później wydać całkiem negatywną opinię, > to kto tu kogo wprowadził w błąd i kto tu kogo zniszczył? Tym samym > Pan Jerzy Necio mógł być sprowokowany do takiego a nie innego > zachowania , do odwetu włącznie . Osobiście w październiku ubiegłego > roku zaproponowałem Panu Syczowi mediacje, w których również miał > uczestniczyć znany działacz społeczny z Lidzbarka Warmińskiego . > Niestety, Pan Sycz mediacje odrzucił, pokazując nie po raz pierwszy > swą zarozumiałość a wręcz butę . Prawdą jest, że w ostatnich latach > Pan Miron Sycz więcej czasu poświęcał Sejmikowi niż szkole ( stąd > określenie „niedzielny dyrektor”). Górowska nasza szkoła > najwyraźniej Panu Syczowi obrzydła. Miał też czas i pieniądze, by > wybudować dom (pałacyk) oraz w ubiegłym roku dokupić ponad 3 ha > ziemi koło miasta Górowo, uprzedzając Ukraińca dotychczasowego > użytkownika tych gruntów . W Górowie coraz częściej w rożnych > miejscach słyszy się , że Pan poseł to cwaniak i zachłanny człowiek, > co pozostawię bez komentarza . > Panowie St. Migus i M. Syrnyk opowiedzieli się po stronie Sycza > opluwając jednocześnie Pana Jerzego Necio . Z niejasnych przyczyn ze > stanowiska dyrektora został odwołany Pan Jerzy Necio. Pan Miron > Sycz, gdyby wykazał więc