Gość portalu: obserwtor napisał(a): > > Tym też powinna się zająć(on jeszcze tam uczy!!!!!!!!!!!) > Artykuł z gazety: > "Zamknął na klucz cztery pracownice szkoły > - Przez dziesięć lat mojej pracy w szkole nikt mnie tak nie > upokorzył - mówi pracownica Zespołu Szkół z Ukraińskim Językiem > nauczania w Górowie Iławeckim. - Jerzy Necio zamknął mnie na klucz w > gabinecie i przez trzy godziny nie mogłam z niego wyjść. - > Zabezpieczałem pracę komisji badającej sprawę sklepiku szkolnego - > twierdzi były dyrektor szkoły. Sprawę bada prokuratura. > W Prokuraturze Rejonowej w Bartoszycach trwa postępowanie dotyczące > Jerzego Necio, byłego dyrektora Zespołu szkół z Ukraińskim Językiem > Nauczania w Górowie Iławeckim. - Badamy, czy Jerzy Necio pozbawił > wolności kilka pracownic Zespołu Szkół z Ukraińskim Językiem > Nauczania - mówi Beata Ewert, rzecznik prasowy prokuratury. - Za ten > czyn grozi od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności - dodaje. > > O zaskakującym zachowaniu Jerzego Necio prokuraturę poinformował > jeden z pracowników szkoły. > > - Do mojego gabinetu wszedł były dyrektor, polecił mi oddać klucz od > gabinetu i zamknął mnie w nim wraz z trzema innymi osobami - > relacjonuje zajście pracownica Zespołu Szkół z Ukraińskim Językiem > Nauczania w Górowie Iławeckim. - Kazał nam sporządzić protokół > rozliczeniowy sklepiku szkolnego. W tym czasie polecił mi, żebym > odłączyła z gniazda telefon oraz polecił oddać klucze od mojego > gabinetu i zamknął drzwi na klucz z zewnątrz. Przez dziesięć lat > mojej pracy w tej szkole nikt mnie jeszcze tak nie upokorzył - > dodaje roztrzęsiona kobieta. > > - Nie uważam, że pan dyrektor pozbawił nas wolności, jestem mu nawet > za to wdzięczna. Pan dyrektor uchronił nas przed niesprzyjającymi > warunkami pracy - mówi Stefania Sokół, przewodnicząca komisji > sporządzającej protokół rozliczeniowy sklepiku szkolnego. Dlaczego > członkowie komisji nie zamknęli się od wewnątrz? - Nie pomyślałyśmy > o tym - odpowiada Stefania Sokół. > > Dlaczego były dyrektor szkoły zamknął na klucz cztery dorosłe osoby > w gabinecie księgowej? - Nie zgadzam się z tak postawionym pytaniem - > odpowiada Jerzy Necio. - Zamykania nie było. Zabezpieczałem pracę > komisji badającej sprawę sklepiku szkolnego, było to konieczne ze > względu na niszczenie dokumentacji przez nielojalnych pracowników i > agresywne zachowanie jednego z nich. Tak samo zabezpiecza się dzieci > lub przedmioty, które zamykamy w domu - dodaje. > > Bardzo powściągliwy, jeśli chodzi o całą sprawę, jest Mirosław > Olejnik, p.o. dyrektora ZSzUJN. - Sprawa jest bulwersująca, a > zachowanie pana Necio jest moim zdaniem co najmniej dziwne - mówi > Olejnik. - Dla mnie najważniejsze jest, że szkoła obecnie dobrze > realizuje swoje zadania i na tym skupiam swoją uwagę - dodaje." >