• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

oso1  napisał: 

> Odnośnie "przypalanki", jest to jedna z najdłużej wyrabiających się nalewek. 
> Wielu sądzi, że podstawą jej jest karmel, jednak jest to błędna myśl. Robiłem 
> ją kilka razy w przeciągu ostatnich 15 lat. Jednym z głównych składników są 
> włoskie orzechy zbierane na przełomie lipca i sierpnia, kiedy dają się jeszcze 
> pokroić. Zawsze mnie zastanawiał jeden składnik - wióry limuzynowe. Ani 
> rozbitej limuzyny, ani też drzewa limuzynowego. Dobrze, że sybstytutem są w tym
>  
> miejscu wióry dębowe. Przypalanka ma jedną wadę, jeżeli robi się ją w domciu, 
> to musi odstać po maceracji jakieś około pół roku. Ja stosuję przy maceracji 
> maderyzację, co mi skraca okres maceracji. Jeżeli ktoś chciałby przepis na 
> przypalankę, to służę. 

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się