Gość portalu: ciekawy napisał(a): > A propos Drimeźu. Niedawno czytałem w Pasmie wywiad z prezesem Drimexu , w > którym informował , że Drimex zaciągnął kredyt w wysokości 20 mln zł. dla Sp-ni > > Przy Metrze . Czy to jest dozwolone? Może ktoś coś wie na ten temat . Z tego co > > ja się orientuję . to co roku zebranie przedstawicieli zatwierdzając roczne > sprawozdanie uchwala również najwyższą sumę zobowiązań , jaką sp-nia może > osiągnąć. Czy mam rozumieć , że sp-nia obeszła prawo spółdzielcze i poza > plecami członków spółdzielni zaciągnęła kredyt w wysokości 20 mln ? No bo > przecież nie Drimex , lecz członkowie SM Przy metrze będą go spłacać. A może > warto sprawdzić co jest zabezpieczeniem tego kredytu ? Tylko jak to można > zrobić , może ktoś ma pomysł? Pytanie do "niepokornego" - Skąd wiesz , że > spółdzielnia wyzbywa się na rzecz Drimexu lokali użytkowych ? Czy to jest > pewne ? Z tego co mi wiadomo , spółdzielnia pobierała i w dalszym ciągu pobiera > > 206 zł/m2 powierzchni nowo budowanych lokali na wybudowanie lokali użytkowych z > > których pożytki czerpaliby wszyscy członkowie sp-ni , bo przychody uzyskiwane z > > ich wynajmu wpływałyby na obniżenie opłat czynszowych . To miała być > rekompensata dla dotychczasowych mieszkańców , za bezpłatne przekazanie terenów > > inwestycyjnych nowym członkom. Oddawanie tych lokali Drimexowi to jakiś totalny > > szwindel.