Gość portalu: Nabijany w butelkę napisał(a): > Popatrzcie, co znalazłem na forum w jednym z watków na temat rozliczen ciepła. > > Przeczytajcie co znalazłam na stronie jednej z firm oferującej SM-om swoje > usługi w zakresie rozliczania c.o.: > > Uwaga dla administratorów: > > Przy każdego rodzaju podzielnikach najważniejszym jest by zaliczki pobierane > były przynajmniej o 15% większe niż koszty. > > Jeżeli zaliczki będą pobierane w wysokości kosztów, to po rozliczeniu, > doliczeniu kosztów rozliczenia większość ludzi będzie musiała dopłacić. > > Powstanie wielka awantura i zdjęcie podzielników. Nikt nie lubi dopłacać. W > przypadku większych zaliczek wszyscy otrzymają zwroty. Zwroty w różnych > wysokościach, przy zróżnicowanych przedpłatach zwroty będą podobne i wszyscy > będą zadowoleni. > > Jeżeli lokatorzy domagają się montażu elektronicznych podzielników kosztów, > takich modeli, które nie posiadają funkcji umożliwiającej bieżące sprawdzanie > ich pracy oraz dokładności ich wskazań, każdy lokator przed montażem takich > podzielników elektronicznych powinien podpisać niżej podane oświadczenie. > Podpisanie takiego oświadczenia jest w interesie administratora. Po kilku > latach lokatorzy zapomną, że wymogli na administratorze montaż podzielników > elektronicznych bez możliwości kontroli ich działania i będą chcieli wnosić > reklamacje. > > _____________________________________________________________ > > (Nazwisko i Imię najemcy) (Nazwa właściciela budynku i administratora) > > ( adres ) (adres) > > .......................dnia...................r. > > O Ś W I A D C Z E N I E > > Niniejszym oświadczam, że wyrażam zgodę na montaż elektronicznych podzielników > kosztów centralnego ogrzewania. Przyjmuję do wiadomości, że podzielniki te nie > podlegają legalizacji i że będą pracowały przez okres 10 lat bez legalizowania. > > Przyjmuję do wiadomości, że nie będzie też można sprawdzić poprawności ich > działania. Poprzez cały ten czas nie będę wnosił reklamacji co do ich wskazań. > > ............................................................................... > . > . > > Własnoręczny podpis osób upoważnionych do podejmowania takich oświadczeń > > > Z poważaniem << > > > Jak Wam się to podoba? > > To adres tej strony: cieplo-corp.pl/metrona.html > > A oto inna wiadomośc na ten temat: > > Interesujące są zwłaszcza "uwagi" dla administratorów!!! > Firmy rozliczające mają nas, lokatorów, za idiotów! > > Czy ktoś może oglądał wczorajsze wydanie programu lokalnego WOT ok.godz.18-ej? > Podobno mieszkańcy jakiejś SM "okupują" jej siedzibę by wymóc zdjęcie > podzielników po tym jak właśnie otrzymali kolejne rozliczenie! Nie odpuszczą > jak sprawą nie zajmie się NSA lub NIK! Oglądaliście to? Napiszcie o co chodzi, > może wreszcie jakiś precedens pomoże zakończyć się ten horror! > > Jeszcze inny wpis: > > hehe to ciekawe. w takim razie moj zwrot dwoch czynszow nie musi by taką > rewelacja > czy w takim razie moglibyscie wpisac jakie zaliczki od metra placicie za CO ja > dla porownania place 1,60 za metr2 +0,18 za m2 kosztow stalych rozliczeniu > podlega tylko ta pierwsza pozycja > > I następny: > > Taak, ta instrukcja dla administratorow jest bardzo pouczajaca. Interesujace > jest rowniez wskazanie w ktorych spoldzielniach montowane sa wyroby tej > wspanialej firmy(prezes SM od 32 lat,...) U mnie zastosowano elektroniczne > podz. koszt. ciepla gliwickiego TECHEM-u. Za odczyt z takiego jednego > podzielnika f-ma kasuje ponad 9 zl. Szczegolnie ten uklad rozliczen chwala > sobie najemcy z srodkowych lokali majacy zwrotu za rok 2003: 600 do 700zl( i to > > na mniejszych > mieszkaniach). Wg tych co tak naoszczedzali przez caly okres "pedzili" zawory > termost.max na"3"(pelny zakres regul "5" ) Natomiast u mnie na "szczycie" istna > > tragedia. Bede nadal walczyl o ogrzewanie w mieszkaniu (i przepisowe > temperatury- chociaz tych jednostek mam nabitych od groma),a na razie o > znizenie wsk. korekc. ponizej 0.8 . > > Jakie wnioski dla nas - musimy ze wszystkich sił walczyć z zarządem, który > zapewne w zmowie z Viterra szuka możliwości okradania nas przy każdej > sposobności. >