mstrzelbicki napisał: > > > Aha jeszcze kilka spraw. > > > 1. jaczejki, hmm nie wiem co znaczy ale nie obrazaj przeciwnikow > > > > Być moze określenie to nie musi być dla wszystkich obraźliwe. Dla tych, k > tóych > > np. nie razi posługiwanie się symbolem sierpa i młota (a tacy przodują w > > agresywnej, antyreligijnej i antykatolickiej w szczególności propagandzie > ), nie > > ma w tym okresleniu niczego obraźliwego. > > Dobra ja w takim razie bede zwaral sie do ciebie per czarnuchu - popierasz > "czarnych" > > > > 2. nie spotkalem sie zeby ktos komus cos wmawial, zdarza sie retory > ka, kt > > orej uzywaja obie strony, z czego walka stala sie nierowna odkad Kuria > zmieniła patrona kościoła > > >> Walka dopiero wtedy stanie się równa, kiedy największe opiniotwórcze > media > > przedstawią chociazby mapkę terenu - nie wyskalowaną tak,aby przekłamywać > - ale > > pokazującą dokładnie: tu jest park, tu jest kopa, tu jest teren pod ośrod > ek > > duszpasterski. > > Mozemy taka mapke sami naszkicowac, dla mnie i tak wyglada to kiepsko > A tak wogole to chetnie bym obejrzal ta przeskalowana, twoim zdaniem, mapke. > > > > 3. Skąd wzieła się ta działka i na jakiej podstawie ktos wydal decy > zje o > > > zabudowie dzialki bez drogi dojazdowej (sprobuj jako przywatna osob > a uzys > > kac > > > taka decyzje) > > > > Są na to odpowiednie przepisy. Jeżeli coś odbyło, odbywa się lub będzie s > ię > > odbywało niezgdnie z prawem - to niech komitety protestacyje interweniują > . > > Wiemy wszyscy ze trudno interweniowac i walczyc z taka potega jak koscol > katolicki, zwlaszcza ze bardzo czesto stawal ponad prawem z kanonicznym wlaczni > e. > > >> Może odrobina otwartości, zamiast posługiwania się kłamliwą agresja > (...) > Sluchaj ja jestem otwarty, niech sobie bedzie koscol gdzies indziej nie widze > problemu, sam dowodzisz temu (ze jestem otwarty) bo zarzucasz mi klamliwa agres > je. > > Jezeli chodzi o rozmowe, to trudno rozmawia sie z pracownikiem, badz co badz > niskiego szczebla jakim jest wikary czy proboszcz. Niestety On jest po to aby > bronic tego kosciola i juz, zeby nie bylo-probowalem na spotkaniu w kosciele... > Ci sami ludzie, ktorzy uzywali argumentow, ze kosciol bedzie emanowal dobrem > nawyzywali mnie, nie bede przytaczal jak bi nie w tym rzecz. Zas z samym > proboszczem o merytorycznej dyskusji mowy byc nie moglo, na pytanie o 6-cio > pietrowa dzwonnice usmiechna sie poblazliwie mowieac "propaganda" a na pytanie > jakiej bedzie wysokosci? nie odpowiedzial - ciekawe. > > Jezeli chodzi o konstytucje, to dobrze ze uzywasz tego argumentu, bo ja mam > zarejestrowane wyznanie trawnika i slonca i wlasnie na tamtym trawniku jest moj > a > swiatynia, konstytucja mi to gwarantuje :) > > Wracajac jeszcze do wizyty, mnie ksiadz nie odwiedzil... moze i bym z nim > podyskutowal, gdyby zapukal. Najlepiej tuz przed decyzja o budowie kosciola, > otwarcie przyszedl zapytac, kazdego, a nie zainteresowanych zwykla wizyta > wiernych. I gdzie ta otwartosc? > >