dziedzicznacytadelafinansjery napisał: > weekenda napisała: > > > wiele razy już tu je umieszczano ale Ty dalej nie ich nie odczytujesz i > > wnioskuję, że rozumiesz. > > Odczytuję, odpowiadam, obalam. No ale widzę, że trzeba jeszcze raz. Do skutku. > Ale po raz kolejny proszę bardzo: > > > > 1. jest wystarczająca liczba kościołów na Ursynowie > > Nie ma. Prarafia pw. Wniebowstąpienia Pańskiego jest przeładowana - osoby z > zewnątrz moga tego nie dostrzegać, ale wewnątrz parafii jest to odczuwalne. > Przytacza się w róznych publkacjach liczbę kosciołów ursynowskich, nieuczciwie > włączając w to kościoły w Powsinie, Pyrach, Grabowie czy na Służewie. A one > sytuacji na Ursynowie Północnym nie poprawią. > > > > > 2. jest wystarczająca liczba kościołów w okolicach Końskiego Jaru > > patrz 1. > > > 3. te kościoły, które sa na Ursynowie i tak spokojnie mieszczą tych, któr > zy > > chcą uczęstniczyć w mszach > > Potrzeby religijne wspólnoty parafialnej nie ograniczają się do uczestnictwa w > Eucharystii. > A co do mszy św. - to w dni powszednie - zapewne mieszczą się spokojnie. W > niedziele wcześnie rano -również. Ale w ciągu dnia - bywa różnie. > > > 4. poza godzinami odprawiania mszy kościoły są zamknięte. WSZYSTKIE! więc > po co > > > > jeszcze jeden zamknięty kościół? > > No tak. Więc, podążając twoją logiką: po co jeszcze jeden teatr, skoro rano czy > przed południem i tak jest zamknięty? Argument bez sensu. Zresztą są koscioły > otwarte często, poza mszami św. odbywają się nabożeństwa itp. Więc nie zawsze i > nie o każdej porze kościoły są zamknięte. > > > > > 5. w planach, miejsce budowania kościoła jest na terenach od lat > > wykorzystywanych przez ursynowian jako miejsce na uprawianie zawodów spor > towych > > MIejsce to od dawna w planach jest przeznaczone pod zabudowę. > > > > i rozrywki; to tu własnie wiele szkół ma miejsce na swoje zawody sportowe > : > > biegi, rowery itp; to tu odbywają się festyny i imprezy też edukacyjne; t > o tu > > mają miejsce obchody Dni Ursynowa i inne tego typu imprezy. Nie ma gdzie > > indziej miejsca na Ursynowie, Natolinie i Kabatach na tego typu rozrywkę. > > Budowa ośrodka duszpasterskiego NIE LIKWIDUJE parku pod Kopą Cwila. Chodzi tylk > o > o KAWAŁEK TRAWNIKA - przy samych blokach -tam nie ma żadnych ścieżek, zadnych > placów zabaw. Cała reszta infrastruktury rekreacyjnej - POZOSTAJE NIENARUSZONA. > To sa własnie skutki tego, że media lubią krzyczec "kosciół albo park" - ale > żadne nie kwapi się pokazać dokładną mapkę terenu, z której jasno będzie > wynikać, ze będzie I KOSCIÓŁ I PARK. > > > 6. to tu odbywają się jedyne koncerty muzyki każdej na wolnym powietrzu n > a > > Ursynowie > > Nieprawda. Zresztą ile w ciągu roku tych koncertów się odbywa? Kiey był ostatni > ? > Kto występował? I naprawdę ten kawałek trawnika uniemozliwi organizowanie > koncertów? Tylko proszę nie pisać, że proboszcz zakaże koncertów, bo żadnych > podstaw do tego nie ma. > > > > 7. mieszkańcy okolicznych domów aktywnie protestują aby na tym terenie by > ł > > budowany kościół. > > Niektórzy na pewno. Dlatego nalezy oddzielić argumenty mieszkańców okoliocy > (obawiają się budowy, dzwonnicy, hałasu) od wściekłej nagonki na Kosciół, > religię i ludzi wierzących. Zresztą... Po drugiej stronie al. KEN będzie budown > y > blok kilkunastokondygnacyjny - także na skrawku zieleni, także w bezpośredniej > bliskosci bloków. Także budowa będzie uciążliwa, także będzie ona generować > dodatkowy ruch samochodów. I tutaj protestó w ogóle nie słychać. Czy chodzi wię > c > rzeczywiście wyłącznie o inwestycje na tej działce? > > > > Mało? To proszę bardzo więcej: > > Trochę mało. > > > 1. mam znajomych z Nutki, są innej wiary. Fantastyczni ludzie. Jak najbar > dziej > > katolicy ale z innego odłamu. I wiesz co oni myślą o polskich chrześcijan > ach > > widząc ten cały cyrk? nie chciałbyś wiedzieć. A mnie wstyd po raz kolejny > za > > chrześcijan w Polsce. > > Nie bardzo rozumiem dlaczego budowa kościoła miałaby twoim znajomym w czymś > przeszkadzać. A jeżeli przedstawiasz im sprawę tak samo, jak tu na forum, > nieprawdziwie i nie ukrywając nienawiści, to nic dziwnego, że się potem musisz > wstydzić. > > > > 2. znam starszą Panią z Końskiego Jaru - głębokiej wiary kobieta. Z całej > duszy > > > > jest przeciwko budowaniu w tym miejscu kolejnego kościoła: z miłą chęcią > chodzi > > > > do kościołów dalej - przynajmniej ma spacer; jest szczęśliwa, że ma przes > trzeń > > przed oknami; jest szczęśliwa, że może mieć przed oknami bawiące się i > > uprawiające sport dzieci; jest przeszczęśliwa, że przed jej oknami gra cz > asami > > muzyka i jest wesoło; jest przeszczęśliwa, że może wyjść przed dom i ma t > eren > > do spacerowania; nie chce mieć dzwoniących dzwonów pod oknem; z przerażen > iem > > patrzy jak urzędnicy kościelni panoszą się wśród nas i wykorzystują koniu > nkturę > > Mogę Ci pokazać starszą panią, mieszkającą trochę dalej od koscioła > Wniebowstapienia Pańskiego, przeszczęśliwa, że będzie miała blizej do koscioła, > że będzie mogła w mszy św. uczestniczyć na siedząco, że będzie mogła przyjąć > księdza w domu co roku a nie raz na dwa lata, że bedzie mogła zamówić intencję > nieco wczesniej niz pół roku przed datą mszy św. Nawet parę takich pań jest. > > . > > > > 3. jakim prawem urzędnicy kościelni, planując budować coś za moje pieniąd > ze nie > > > > biorą pod uwagę mojego zdania? > > Jakie twoje pieniądze? To jest działka kościelna, budowa będzie się odbywała za > pieniądze Kościoła - jezeli nie masz ochoty się do niej dokładać, to nikt ci ni > e > każe. Po co taki bezsensowny argument? > > > 4. dotrzyj i przyjrzyj się, jakim sposobem urzędnicy kościelni weszli w p > rawo > > uzytkowania tej działki - a będziesz miał odpowiedź dlaczego tylu ludzi j > est po > > > > prostu wściekłych i zniesmaczonych postępowaniem urzędników kościelnych. > Nie > > przysporzy im to kładących na tacę, o nie. Wręcz przeciwnie. Zapewniam. > > Zobaczymy. Ale mam wrażenie, że najbardziej o "niekładzeniu na tacę" krzyczą ci > , > którzy i tak nie kładą. A sposób - no cóż. Ktoś wybrał władze miejskie, tam > należy składać portesty. Skoro Kościół uznał, że to bedzie z korzyścią dla > parafii, to postapił tak, jak postapił - zgodnie z prawem i procedurami. Gdyby > "urzędnicy kościelni" - jak ich nazywasz - byli tak pazerni i bezwzględni, to > już dawno stałaby tam dzwonnica i cała reszta. > > Argumenty powtarzasz nienowe, moje odpowiedzi też nowe nie są. Jeżeli jednak ic > h > nie przyjmujesz, to cóż ja na to poradzę. Gratulacje dla Gazetki Wyborczej - ja > k > już żeście wbili ludziom do głowy, że kosciół zagraża istnieniu parku, to teraz > nie wiem jak by się nie zaprzeczało, co by się nie mówiło, jak nie przekonywało > , > że to bzdura - skołowani ludzie nie dadzą sobie przetłumaczyć, że Gazeta jest > stronnicza i przedstawia sprawę nieuczciwie. Czyżby jedyną drogą d oprzekonania > ludzi, że się mylą i niepotrzebnie obawiają była metoda faktów dokonanych? > >