spatologizowana_sempiterna napisała: > Oj, nie wiem czy nie ZONK - wesołe miasteczko to powstawało po drugiej stronie > metra. między Służby Polsce i metrem - teraz są tam bloki. A kiedyś była taka > budka z Totolotkiem. > > A w miejscu Leclerka - była taka rozległa łączka, kiedyś jej część była > wygrodzona i jakieś baraki tam stały. A częścią Leclerca została taka hala, > która miała niby być sportowa. Potem tam był parking. Od strony Ciszewskiego > był zbiornik wodny o przeznaczeniu mi niewiadomym. Cały teren do momentu budowy > > Leclerca coraz bardziej menelał. Raz nawet znaleziono tam zwłoki mężczyzny. > > A pamiętacie objazdy budowy metra? Najpierw na Jatrzębowskiego/Herbsta, potem > był na Gandhi, Ciszewskiego, Płaskowickiej. > > I jeszcze taka zwalona latarnia (czy słup betonowy) na rogu Rosoła i > Ciszewskiego, przy przystanku 104 w stronę Dw.Południowego. Robiła za ławkę dla > > czekających na autobus. A a propos autobusów- oczywiście, A,U, 192, 192-bis, > potem 492. 104 i pętla na Wolicy, > 451, 486 (którego nieudanym bękartem jest dzisiejsze 505), czy 483 (dzisiejsze > 503 w formie i treści). 134, 182, 477, 495 i inne, które uśmierciło metro. A z > tradycyjnych ursynowskich linii to 136, 185, 195 i właśnie 503 się ostały - no > i 504 z 505. > > A pamiętacie Cafe Metro? Całkiem się ładnie trzymało - aż któregoś dnia patrzę- > > jakaś Salsa, czy inna Samba. > Megasam? Mozna było iść "na sam" - albo na przemysłowy - tam pamiętam mroczne > stoisko monopolowe z równie mroczną kratą i takoż mroczną klientelą. > A po drugiej stronie - Pszczółka Maja - z kojcem dla dzieci i taką brzydką, > siną Mają do bujania. > > Handel uspołeczniony... Te osiedlowe spożywczaki, pamiętam jak w soboty stałem > w ogonku do za koszykiem - i obowiązkowo kupowałem "jogurt owocowy" - którego > opakowanie nie wiem czemu, ale zawsze pachniało, jakby je ktoś przed chwilą > brudną szmatą przecierał. I kolejka do kiosku - po Życie Warszawy (Trybuny Ludu > > w moim domu się nie kupowało) > > A Wielobranżowy pamiętacie? Ten, co to później w nim Ikeę zrobili (pierwszą w > Polsce!), potem jakiś Paged, potem chyba już Globi (chociaż może jakieś > pośrednie stadium było) - aktualnie CHAM-pion. Tam bączki na parkingu się > puszczało na tyłach. A to przejście podziemne? Ten syf, który tam jest pamięta > chyba takie czasy, jakich nie pamięta nikt na tym forum :) I kultowy w pewnych > kręgach Rzemieślniczy Dom Towarowy po drugiej stronie. Obecnie Fiat/Sklep z > farbami. > > A budowa metra? I te kafary wbijające pale przed wykopami? I te ciężarówki > wożące piach... > > I żaby naprzeciwko Lasku Brzozowego, po drugiej stronie Lanciego. Tam miały > takie bajoro, krzaki, zarośla i kumkały. > > A ocieplanie budynków? I ten "śnieg" styropianowy - i kawałki płyt, ktre się > wszędzie walały. W moich okolicach obowiązywały dwa kolory tynku : yellow i > white, z tym, że blok ocieplany jako pierwszy otrzymał kolor off-white - czyli > brudna szmata. > > Echhhh, można tak godzinami... Dawno tak fajnego wątku nie widziałem ;) > > Co jeszcze?