tok.fm napisał: > Witam, przepraszam, że tak późno Pani odpowiadam - miałam to zrobic od razu, > zaczełam sprawdzac wywiad, o którym Pani pisze, i niestety zapomniałam - teraz > > przypomniał i o Pani liscie jeden ze słuchaczy na tym forum, wiec czym predzej > naprawiam swój błąd. Myśle, że zaszło pewne nieporozumienie - Rafał Ziemkiewicz > > nie wygłaszał żadnych swoich poglądów, lecz rozmawiał z historykiem, który > zajmuje sie powstaniem w getcie. Na naszej stronie jest jeszcze zapis tego > wywiadu - prosze go uważnie przeczytać - a poniżej fragment rozmowy, który > dotyczy karyzeli: > > > Rafał Ziemkiewicz: Rok czy dwa lata temu podczas rocznicy, może dwa lata temu, > bo wtedy rocznica była okrągła czytałem, że owa sławna karuzela, na której > jakoby się Polacy kręcili, kiedy Żydów mordowano uwieczniona w wierszu Czesława > > Miłosza tak naprawdę nie istniała. Jest to pewien mit dość dla nas przykry i > nie była to prawda. Polacy nie bawili się w tym czasie, kiedy getto było > palone. Czy tak? Potwierdza pan, że jej nie było czy jednak była? > > Dariusz Stola: Pytanie nie było takie czy ona była, bo ona na pewno była, czy > się kręciła? To pokazuje jak głęboko wchodzimy. Z symbolami jest tak, że one > mają pokazać nam coś, co jest poza nimi, na stosunek Polaków po aryjskiej > stronie do tego, co się działo w getcie. Jest bardzo wiele relacji, ale jak > jest duże miasto, to wszyscy patrzą obojętnie. Są tacy, którzy i tacy, którzy > się cieszą. Czy byli tacy, którzy się cieszyli? Co do tego nie ma wątpliwości, > bo to jest w wielu źródłach jak ktoś komentuje: "O żydki się smażą" znaczy, że > się cieszą. Przyjmują to z sympatycznym zainteresowaniem jako coś ciekawego, co > > się dzieje. Nie w rozumieniu jako tragedii nie to, że skwierczy ciało kogoś > takiego jak oni tylko jako inne istoty. Bywają pewne fałszywe symbole. Pojawiły > > się po raz pierwszy od 50 lat takie informacje, że ta karuzela się jednak nie > kręciła." > > Jak pani widzi, Ziemkiewicz cytuje cudze poglady zadając pytanie i prosząc > swojego goscia o komentarz. Stola też nie twierdzi, że karuzela się nie > kreciła, tylko że "pojawiają sie takie głosy". Jeszcze raz przepraszam za > zwłoke w odpowiedzi. Pozdrawiam Ewa Wanat > > > >