psycholognistykutas napisała: > "Biologicznie to kobieta od 14 roku życia do 30 roku życia jest w stanie urodzi > ć > 16-ścioro dzieci." > > Pełna zgoda, oczywiście, że jest w stanie. Tylko czego miałyby dowodzić te > słowa? > Problem polega na zajściu w pierwszą ciążę. Jeśli kobieta zdecyduje się na to > zbyt późno, to mogą być problemy, nawet poważne. Sam się mocno dziwiłem, gdy > praktycznie co druga koleżanka, czy znajoma, która zdecydowała się na dziecko > po 25 roku życia miała kłopoty, albo z samym zajściem w ciążę, albo z jej > donoszeniem. Natury nie oszukasz, chyba że ewolucja coś z tym zrobi i dostosuje > > ludzki organizm do nowych zwyczajów, ale to najprędzej za kilkadziesiąt > pokoleń. A i to nic pewnego, bo ewolucja jak sprawiedliwość ślepą jest i > kieruje się wyłącznie tym co korzystniejsze z punktu widzenie przetrwania > gatunku, a nie marudzeniem o karierze zawodowej. > > "Skoro dązymy do takiej rzeczy..." > > Skoro byłaś uprzejma użyć liczby mnogiej, w tym wiele i nic nie mówiącym > stwierdzeniu, to pozwolę sobie zaprotestować, że ja nie dążę do żadnych z > rzeczy, o których traktuje artykuł. Ja nawet tam żadnych dążeń nie dostrzegam. > Tak więc wybacz, ale nie przyjmuję Twoich gratulacji.