Gość portalu: pocalujta_wujta napisał(a): > Te "wieksze problemy" to po prostu glupota rozwiazan polskich i > czesto zawistna i zamknieta mentalnosc polska. > > Po 13 latach zycia w USA nie chce mi sie wracac do tego Wszego > burdelu w ktorym nie tylko slabo sie zarabia, ale panuje > ustroj "feudalno-biurokratyczny": > > 1. Niskie zarobki > 2. Wciaz niski poziom bezpieczenstwa. > 3. Brak wzajemnego szacunku ludzi. > 4. Brak zrozumienia. > 5. Brak szacunku mlodych niewyzytych dla tych starszych. > 6. Ignorancia i arogancja wynikajaca po prostu z zamknietego umyslu > na mozliwe zmiany. > 7. Niechec do zmian (znow zamknietosc umyslow). > 8. Choroba wladzy na kazdym szczeblu czy to w urzedzie czy to w > pracy gdzie urzednikowi albo menedzerowi wydaje sie ze jego funkcja > to bycie Bogiem tego tam po drugiej stronie (notabene mam > podejrzenie ze wielu menedzerow z MBA w Polsce nie ma tak naprawde > pojecia na czym polega rola liderow i organizatorow, i sprowadzaja > ja do prymitywnych uzaleznien w stosunkach pracodawca-pracownik). > 9. Nieprzyjaznosc stosunkow (w USA za nioeprzyjazne stosunki w pracy > mozna wytoczyc proces i go latwo wygrac wiec kazda firma dba o to by > nie bylo agresji miedzy przacownikami, ale takze miedzy menedzerami > i pracownikami). > 10. Ogolne niezrozumienie drugiego czlowieka. > 11. Ulomnosc elementarych rozwiazan sluzacych czlowiekowi (banki-czy > moge np. robic operacje przez internet 24x7 ew. rozmawiajac o > przelewie z uprzejma pania w niedziele wieczorem?) > 12. Nawiedzenie i to czesto religijne, ale nie tylko. > 13. Uprzedzenie do innosci (nie chodzi to o rase, kulture czy > oreintackje seksualna ale np. o nietypowe zainteresowania i > niestereotypowy model zycia). > 14. Akceptacja chorych postaw a czesto wystepkow typu pobicia , > oszustwa i inne ("moralnosc Kalego" ale takze "nie donos" w > wypadkach gdy chodzi po prostu o zlikwdowanie czegos rzeczywiscie > niemoralnego to raczej za niemoralne uczhodzi zgloszenie > elementarnych wykroczen czy chamstawa przeszkadzajacemu innym np. > policji - to jest normalne w innych krajach i dlatego jest > spokojniej). > 15..... mam kontynuowac dalej? To by mi zabralo duzo czasu. > > Mimo ze nie czuje sie dobrze z rzeczywistosca w USA to jednak wole > zyc tutaj ze wzgledu na wygode rozwiazan i poszanowanie ktore mi sie > tu okazuje mimo ze nie jestem obywatelem tego kraju. Nosilem sie z > zamiarem powrotu, ale do Europy Zachodniej a nie do polski i to byc > moze tam gdzie nie ma zbyt wielu Polakow a ci co sa to maja jakis > poziom moralny i otwarta glowe (czyli glownie wyksztalceni Polacy co > albo znaja zycie na Zachodzie, albo sa tak mlodzi ze sa nieskalani > PRL-owskim sposobem myslenia np. pr rodzicach). > > pozdrawia > Nie PRL-owsko myslacy Polak w srednim wieku zyjacy w USA. > > P.S> Model zycia w Szwajcarii naprawde mi odpowiada a poznalem > odrobine ten kraj zanim przyjechalem do USA.