Gość portalu: Ufoludek napisał(a): > Drodzy Państwo ! > Nie wiem jak jest z innnymi religiami ale co do katolickiej i muzułmańskiej mam > > jak najgorsze zdanie. O katolickiej mogę mówić bo jestem Polakiem a o > muzułmańkiej bo w jednym z tamtych krajow pracowałem przez 10 lat. Do religii > katolickiej mam pretensje, o to, że poprzez presję na moich rodzicow (bo > przecież tak trzeba) ochrzcili mnie, nie pytając się mnie o zdanie. Teraz, > kiedy nie zgadzam się z podstawami tej organizacji mówią mi 'No przecież jesteś > > Katolikiem', Uważam, że uczciwszym byłoby aby Kościół zdecydował, że jego > wyznawcą może być osoba pełnoletnia. Jeszcze gorzej jest u Muzułmanów, gdzie na > > przykład Muzułmanka nie może poślubic Katolika. Jak ktoś jest Muzułmaninem, to > nie może zmienić religii (nawet w niektorych krajach jest za to kara śmierci). > Kościół Katolicki jest moralnie odpowiedzialny za dziesiątki milionów ofiar > wojen i prześladowań religijnych. Dziesiątki milionów kobiet spalono na > stosach. Jan Paweł II jest odpowiedzialny za śmierć spowodowaną wirusem HIV > dziesiątków tysięcy ludzi głównie w krajach katoliskich w Afryce, w których to > > rządy zaprzestały sponsorowania zakupu prezerwatyw bo Kościół się temu > przeciwstawia. W każdej dziedzinie Kościół popełniał i popełniał wiele błędów. > Mówią nauce Kościoła. Cóż to za nauka oparta na wierze ! > > Kościół Katolicki w Polsce już obecnie jest drugim właścielem ziem w Polsce (po > > skarbie państwa). Żeby ta pazerność Kościoła nie doprowadziła do tego o czym > pisał w jednej ze swoich ksiązek Ernest Hemingway w czasie wojny domowej w 1936 > > w Hiszpanii.