Gość portalu: gość napisał(a): > > Podobnie jak Szakal, a przeciwnie niż Gość, popieram tarczę, bo - > > wprawdzie w niewielkim stopniu, ale zawsze - zwiększa nasze > > możliwości prowadzenia samodzielnej polityki. Bez tarczy stoimy > > bezbronni między młotem Rosji a kowadłem Niemiec. > > Problem polega raczej na tym, ze od XVII wieku polityka polska wobec > Niemiec/Prus i Rosji była chybiona i idiotyczna. Do tego była > wspierana wewnętrznymi konfliktami polskimi. nam tarcza nie zapewni > samodzielnej polityki, ponieważ samodzielną politykę moga prowadzić > wielkie panstwa jak Rosja, Chiny czy USA, a Polska jest słabym > krajem i politycznie poronionym przez własnych politykuf. > Spór na linii kancelaria prezydenta i kancelaria premiera jest > bardziej szkodliwy niż brak tarczy czy zewnętrzni wrogowie. > > Sami uprawiamy idiotyzmy i strzelamy sobie gole. Co więcej usiłujemy > uzależnić się od zewnętrzynch technologii wojskowych zamiast > produkować własną broń jesli już lub przynajmniej starać sie o łatwo > dostępną dla nas. Amerykanska broń z pewnymi wyjatkami, jak np F-15 > nie jest aż tak doskonała do tego dostaliśmy dezelki a nie F-16. > Nawet to to nie umiało tu dolecieć normalnie. > > Co do tarczy, to będzie to amerykańska tarcza - nie polska, i nie > będzie stanowić żadnej karty przetargowej w polityce zagranicznej > RP. Amerykanie jeszcze az tak na łeb nie upadli. > Wg doniesien prasowych lista polskich oczekiwań przedstawiona przez > Sikorskiego panu Rumsfeldowi w 2005 roku wq..wiła amerykanskom > stronem nie na żarty. > > jesli ktoś zna choć trochę amerykę i jej politykę militarną to wie > doskonale że wiele militarnych działan ameryki jest finanasowanych > przez panstwa oscienne uzaleznione w swojej polityce przez ameryke. > Nawet ich bazy wojskowe sa na obcym utrzymaniu. Trzeba byc > skonczonym idiotom zeby oczekiwac ze amerka sie zmieni i zacznie > komus pomagac. Dajcie mi chociaz 1 przyklad.... bo ja nie znam > zadnego. A jak znam amerykancuf to wq..wienie rasfelta wcale mnie > nie dziwi i jest typowom reakcjom tych militarystuf. Ameryka > zachowuje sim jak sowieci za czasuf brezniewa albo i jeszcze gorzej > bo stopien pomocy finansowej na UW za sowietuf nie byl az tak duzy > jak amerykanie zondajom od innych dla siebie.....