• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

jo.hanna  napisała: 

> smalec akurat jest ok, choc mozna go zastapic innym tluszczem, np. olejem.
> Przepis, oczywiscie, na tortillas z maki pszennej:
> 2 szkl. maki (pol na pol maka chlebowa i zwykla pszenna)
> 1 lyzeczka soli
> 3 lyzki + 1 lyzeczka tluszczu roslinnego (chyba nazywa sie to planta)
> 3/4 szkl. cieplej wody
> do maki dodac sol , drobno posiekana plante i wode. Mieszac, az zacznie sie
> zbijac w kule. Zagniesc gladkie ciasto (jakies 2-3 min). Przykryc sciereczka i
> odstawic na 15 min. Podzielic na 6-8 kawalkow, przykryc miska i odstawic na
> 45-60 min. Rozgrzac zeliwna patelnie (kropla wody powinna na niej 'podskawiwac)
> ;
> na goraca patelnie klasc rozwalkowana tortille, smazyc przez kilkanascie sekund
> (nie smarowac patelni tluszczem!)az zrobi sie matowa, odwrocic na druga strone.
> Smazyc, az na powierzchni pojawia sie babelki. Odwrocic znow na druga strone (
> pierwsza strona=az ciasto zrobi sie 'matowe', druga strona=do pojawienia sie
> pierwszych babelkow, powrot na pierwsza strone=do pierwszego koloru). Odkladac
> pod zlozona sciereczke.
> 
> Jakis czas temu pokazywalam tortille w GP.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się