kwieta4 napisała: > Autor: maurycy > Data: 17.12.2001 14:59 / forum Kuchnia > > Śledź po japońsku > na 4 osoby > PRODUKTY: > 4 połówki śledzi matjasów > 3 łyżki oleju [słonecznikowy, sojowy] > 1 cebula > 2 średnie ogórki konserwowe > 1/3 puszki groszku konserwowego > 2 jajka na twardo > pieprz mielony > majonez do dekoracji > zielenina do dekoracji > Śledzie wymyć pod bieżącą wodą, osączyć. Zalać olejem. Po odczekaniu ok. 30 > min. ułożyć śledzie promieniście na półmisku, składając na pół. Ugotowane na > twardo jajka przekroić na połówki i ułożyć wokół śledzi. Jajka udekorować > majonezem. W środek półmiska ułożyć warstwami: posiekaną cebulę i pokrojone w > kostkę ogórki konserwowe. Na wierzch ułożyć groszek. Na koniec przyprawić > świeżo zmielonym lub utłuczonym pieprzem i przystroić zieleniną. > > >