• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: GMK  napisał(a): 

> Każdy chleb pszenno-żytni jest  robiony na zakwasie. Polega to na tym,że kwasi
> się całą mąkę żytnią i ten kwas ( czyli mąkę żytnią z wodą)dodaje się do mąki
> pszennej razem z drożdżami, solą i innymi dodatkami. Problem tkwi w proporcjach
> ,
> prawdziwy chleb mieszany powinien mieć nie mniej niż 40% mąki żytniej
> ukwaszonej, co po wypieczeniu nigdy nie  da oślepiająco jasnej barwy miękiszu. 
> A
> wytwórcy chleba ( nie mylić z piekarzami) dają 20% mąki żytniej, bo ich zdaniem
> klient kocha "biały chleb". 
> Ponadto do zrobienia dobrego kwasu potrzeba wiedzy i doświadczenia a jeśli jest
> byle jaki, ten zakwas,  to chleb się kruszy i brzydko pachnie. Można stosować
> tzw. suchy zakwas w formie proszku, ale to najwyżej 10% produkcji. Dlatego
> wkurza mnie dzielenie chleba na zakwasie i na drożdżach. Istnieją technologie
> prowadzenia ciasta na samych kwasach, ale to żmudne i jest wielką sztuką i tylk
> o
> niewielu piekarzy umie to dobrze zrobić i również niewielu zjadaczy chleba jest
> gotowych za tę umiejętność godziwie zapłacić.Każdy chleb mieszany jest na
> zakwasie, nawet jak ma drożdże.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się