• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

tnxx  napisał: 

> ok atakuje,
> zestaw tych róznych gadżetów u mnie duży - zobaczymy dzieki.
> 
> a na marginesie:
> wiesz ciekawa sprawa - zazwyczaj to ja a nie żona kupuje te patenty, dziwne czy
>  
> nie?
> pozdr.
> tnxx gg 4573210
> 
> Gość portalu: senin  napisał(a): 
> 
> > wtrace sie, bo jesli ma byc dzisiaj to nie wiadomo czy autorka sie odezwie
> .
> > 
> > Tajskie curry. 
> > 
> > Dobrze jest miec Taj curry paste ( sklada sie z  trawy cytrynowej, 8 chill
> i, 
> > kawalka swiezego imbiru, 8 zabkow czosnku, jednejcebuli 1 lyzki cukru 
> (brazowy 
> > jesli mozna) 2 lyzek swiezej koledry, posiekanej, lisci kafir lime, czy te
> z 
> > lisci cytryny, odrobiny shrimp paste (blachan - smierdzi jak...pardon, bru
> dne 
> > skarpetki, ser to lagodne porownanie)
> > 
> > jesli nie posiadasz owej pasty a masz jak mowisz mleko kokosowe i sos rybn
> y , 
> > to proponuje  skomponowac cos bardzo podobnego uzywajac skladniki ogolnie 
> > dostepne.(imbiru do nich nie zaliczam, wiec jesli go posiadasz to dodoaj d
> o 
> > pasty.
> > 
> > a zatem jesli nie ma oryginalnych skladnikow pasta powinna skladac sie z: 
> > chilli, czosnku, cebuli, cukru, sosu rybnego, otartej skorki z cytryny, 
> koledry
> >  
> > swiezej (jesli nie ma to tez OK)
> > 
> > skladniki wszystkie utluc w mozdziezu, 
> > Na patelni podgrzac pare lyzek oleju, wrzucic paste, podsmazyc przez 20 
> > sekund , wrzucic kurczaka (pokrojonego na kawalki) 
> > 
> > Jesli jest to piers, lub inne bezkostne, smazyc przez 3 do 6 minut, jesli 
> z 
> > koscia, odpowiednio dluzej. Wlac mleko kokosowe. Doprowadzic do wrzenia. 
> > 
> > w kuchni tajlandzkiej stosuje sie  duzo swiezej slodkiej bazylii, mozna je
> j 
> > dodac w trakcie gotowania ( z tym ze niekoniecznie), zwlaszcza gdy nie ma 
> > oryginalnych skladnikow tajskiej curry.
> > 
> > bazylie stosuje sie raczej w zielonych curry, to co podalam to  curry 
> > czerwone...
> > 
> > nie boj sie, sprobuj, , powinno wyjsc swietnie 
> > 
> > Ps.  Nie przejmuj sie smrodem sosu rybnego, im bardziej smierdzi tym lepsz
> y 
> sma
> > k
> > 
> > 
> > 
> > Przyznasz mi racje po pierwszym kontakcie z shrimp paste (blachan), odrzuc
> i 
> cie
> >  
> > w trakcie gotowania, ale uzalezni po sprobowaniu jakiegokolwiek dania... 
> pardon
> >  
> > pruderyjnych - to lepsze niz seks!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się