• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

ka_thy  napisała: 

> Ja co roku robię ogórki w musztardzie. To czy są bardziej pikantne czy mniej za
> leży od musztardy. Ja wolę te pikantniejsze dlatego używam ostrej i bardzo ostr
> ej musztardy. Np. rosyjskiej.
> 
> Mój przepis na takie ogórki: Ogórki kroję wzdłuż na ćwiartki i układam w słoiku
> . Do jednego słoika wchodzi dośc dużo ogórków. Do każdego słoika (720ml) dodaję
> : kawałek ząbka czosnku, 1 nieduży listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskieg
> o, kilka ziaren pieprzu.
> 
> Zalewa:
> 4 szklanki wody
> 1 szklanka octu 10%
> 1 szklanka cukru
> 2 łyżki soli
> słoiczek musztardy np. Kamis (ja używam różnych musztard np. rosyjskiej albo sa
> repskiej jeśli chcę bardziej pikantne, albo francuskiej wtedy w zalewie pływają
>  całe ziarenka gorczycy - lubię eksperymentować z musztardą :))
> 
> Składniki zalewy (bez musztardy) zagotowuję. Następnie dodaję musztardę i dobrz
> e mieszam - używam do tego końcówki-trzepaczki z blendera. Zalewą zalewam słoik
> i. Trzeba pamiętać, żeby nabierać zalewę "od dna" bo musztarda lubi osiadać na 
> dnie. Słoiki pasteryzuję. Robię to w piekarniku w temp. 125 st. na termoobiegu.
>  Mniej więcej 15-20 minut.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się