• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: yśty  napisał(a): 

> To jest klasyczny program dla zadziwionych i zachwyconych ,którzy   ustawicznie
>   mają usta otwarte-tym razem z cielęcego(czyli telewizyjnego, amerykańskiego z
> achwytu).
> I to po obu stronach ekranu.
> Klasyczny przerost formy nad treścią
> Leitmotivem  programu nie są przepisy, tylko miotająca się po ekranie , elokwen
> tna jak przekupka czy przedwojenny fryzjer  kobieta,której wiedza nie wykracza 
> poza poziom z dolnej strefy stanów średnich.
> Wielu kucharzy zawodowych  i  naszych gospodyń domowych dysponuje zdecydowanie 
> większym zasobem umiejętności i doświadczenie zawodowego.Jeśli z całego program
> u zapamiętałaś tylko ten majonez to jest dowód na moją ocenę.
> Poczytaj to:
> 139. Pulpety lub knelki z ryb. Obrać mięso z pozostałych ryb lub z mniejszych u
> myślnie na ten cel ugotowanych. Wybrać starannie ości, usiekać, posolić i popie
> przyć, dodać trochę gałki muszkatołowej, wymieszać z łyżką masła i 2-ma żółtkam
> i, wkońcu dać pianę z pozostałych białek, 2 łyżki tartej bułki, trochę posiekan
> ej zielonej pietruszki, a wymieszawszy lekko, robić okrągłe wałeczki utarzane w
>  mące i gotować jak poprzednie. Dają się do zupy rybnej, lub można niemi ubrać 
> na półmisku rybę w potrawie.
> I to:
> 692. Kotlety z ryb lub śledzi.  Wziąć jakąkolwiek rybę, jednak najlepszy szczup
> ak, wyjąć ości, mięso posolić, wsypać trochę pieprzu, drobno usiekać, umieszać 
> z tartą cebulą, w maśle usmażoną i wymoczoną w mleku bułką, mocno wyciśniętą, d
> odać trochę surowego masła i masę tę mieszać doskonale aż zbieleje, potem wbić 
> 2 żółtka, l całe jaje, umieszać jeszcze raz i robić na stolnicy, wysypanej mąką
> , podługowate kotlety. Zamiast kostek włożyć ostruganą pietruszkę lub marchew, 
> maczać kotlety w jajku rozbitem z wodą, obsypać tartą bułką i smażyć na wrzącem
>  maśle. Do takich kotletów dać sos rybi lub kaparowy. Kotlety z śledzia w ten s
> am sposób się robią. Śledzie moczą się 30 godzin.
> 
> Te  archaizmy  językowe  to dowód  na to,że przepisy pochodzą  z 1935 roku i st
> ąd:
> www.kucharz1935.republika.pl/
> czyli z czasów, gdy pani Gessler nie było jeszcze na świecie(?).
> Dodawanie masła i jaj  do mięsa rybiego to nic innego jak  dodawanie  lepiszcza
>  ,w dodatku  smaczniejszego,bardziej aromatycznego niż amerykański majonez.Mięs
> o większości ryb jest po prostu  zbyt  suche,a mięso ryb  tłustych nie  jest sm
> akowo najkorzystniejsze  na   pulpety czy kotlety. I to cała  filozofia.
>   

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się