• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: marcin  napisał(a): 

> "krakowski" to faktycznie na kruchym spodzie i z kratką na wierzchu. Spód 
> najpierw trzeba podpiec, żeby nie nasiąknął.
> Ważniejszy jest jednak ser. Prawdziwy Krakusy to niby centusie, ale na serniku 
> chyba nie oszczędzali - wszystkie ptradycyjne przepisy mówią o "krakowskim jako
>  
> wyjątkowo bogatym. Proporcje mniej-więcej: 1,5 kg tłustego sera, 0,2 kg masła 
> (nie margaryny), 12 jajek, 3 średnie, ugotowane w skorupkach ziemniaki, 1/4 
> litra śmietanki 36%, 0,15 kg cukru pudru.
> Najpierw mielimy ser najmniej 3 razy, lub kupujemy zmielony (ale wtedy nie 
> wiadomo jaki się kupi - czy nie będzie za mokry) i gotujemy ziemniaki. 
> Ziemniaki gorące obieramy i przepuszczamy przez praskę albo przecieramy przez 
> sito. Ubijamy/ucieramy żółtka (BEZ CUKRU!!!!!!!!), mieszamy z serem i piure 
> ziemniaczanym, ubijamy białka, i śmietankę. Mieszamy masę serową z cukrem a 
> następnie białkami i bitą śmietaną. Można dodać trochę rodzynek, i oczywiście 
> aromaty - jakie lubimy. Całość wylewamy na podpieczony spód a na wierzchu 
> układamy kratkę z wałeczków kruchego ciasta - układa się na ukos, czyli w romby
> .
> Sernik najlepiej piec w 170 stopniach, długo, aż w środku będzie na pewno 
> dopieczony.
> W razie gdyby masa serowa zrobiła nam się za rzadka przez ser, to można dodać 
> suchej kaszy manny - nigdy mąki zieniaczanej.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się