• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

tynia3  napisała: 

> ciasto: 
> 25 dkg mąki
> 2 białka,
> woda,
> sól
> 
> nadzienie:
> 75 dkg jabłek (nie za mokrych i nie słodkich),
> konfitura z róży,
> masło - przynajmniej kostka,
> cukier,
> cynamon,
> bułka tarta
> 
> Z mąki, białek, wody i szczypty soli zagniatam ciasto, nieco luźniejsze, niż na
>  
> pierogi. Wyrabiam długo, aż pokażą się pęcherzyki powietrza na powierzchni. 
> Odstawiam przykryte w misce talerzykiem na 2h w ciepłe miejsce. Na dużym stole 
> rozkładam prześcieradło i posupuję je mąką. Wukładam na nie ciasto, 
> rozwałkowuję nie dociskając zbyt mocno do płótna, żeby nie przykleić. Następnie
>  
> wkładam pod ciasto dłonie i delikatnie palcami rozciagam je na grubość prawie 
> że pergaminu. Trzeba to robić ostrożnie, bo ciasto nie może się dziurawić, a 
> jednocześnie sprawnie, bo szybko obsycha ;-). Na rozciągnięte i posypane tartą 
> bułką ciasto wykładam uprzednio poszatkowane NA CIENKIE PLASTERKI jabłka (grube
>  
> przy zwijaniu przedzurawią ciasto). Posypuję cukrem i cynamonem, układam 
> kawałeczki konfitury różanej (najlepiej płatków) i na cieniutkie plasterki 
> cięte masło. Wszystko zwijam przy pomocy płótna, dzielę na części i przekładam 
> do wąskich, wyłożonych papierem i wysmarowanych masłem foremek, żeby szczelnie 
> przylegało brzegami. Na górę daję płatki masła. Ciasto jest gotowe, gdy góra 
> uzyska złoty kolor. Piecze się je w 200 st. Podaje na ciepło, można odgrzewać 
> wielokrotnie. Smacznego.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się