• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

coralin  napisała: 

> Dla mnie sekretem dobrych kopytek jest dać im mało mąki. Używam najczęściej zie
> mniaków ugotowanych dnia poprzedniego, ale zdarza się też użyć tylko przestudzo
> nych i nie widzę różnicy. Kluczowe jest, by zanim zacznę robić ciasto nastawić 
> wodę do ich gotowania. [b]To wrzątek na gotowanie może czekać, kopytka nie powi
> nny , bo będą wołały o więcej i więcej mąki.[/b] Do zmiażdżonych ziemniaków daj
> ę jajko, sól i mąkę pszenną- na wyczucie, ale mało, choć oczywiście krojąc osta
> tnie sztuki już się lepią i trzeba trochę podsypywać mąką.
> Co do nazewnictwa to chyba zależy nawet nie tylko od regionu co od domu.
> U mnie kopytka są tylko z ziemniaków , mąki i jajka. Pierogi leniwe u mnie zawi
> erają tylko twaróg, mąkę i jajka. Zrobienie leniwych tylko z twarogu, ale takic
> h, by nie zawierały dużo mąki jest jeszcze trudniejsze. Kopytka w kontakcie z w
> rzątkiem już robią się takie jak trzeba i co najgorsze za nami, leniwe z małą i
> lością maki czyli delikatne i pyszne trzeba wrzucać dosłownie po kilka na wrząt
> ek i wciąż być czujnym. Oczywiście w obu przypadkach możemy solidnie sypnąć mąk
> ą i "nie cackać się", ale smak już nie ten.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się