• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: solenizantka  napisał(a): 

> Spód: 
> - ok pół kostki masła
> - starte biszkopty
> - pół szklanki cukru.
> Masło rozpuścić w garnku, wsypać biszkopty (ilość na oko, mniej wiecej 20 dkg),
>  i cukier (dałam normalny, a lepiej byłoby cukier puder). Było to dość sypkie. 
> Blaszkę 25cmx25cm wyłożyłam papierem, uklepałam biszkopty dość solidnie i wstaw
> iłam do lodówki.
> 
> Masa serowa: 
> - 1kg sera półtłustego w kostkach (zmieliłam),
> - 5 jaj (osobno żółtka, osobno białka)
> - pół kostki miekkiego masła
> - 2 łyżki budyniu waniliowego
> - opakowanie cukru waniliowego
> - łyzeczka olejku waniliowego
> - szklanka cukru
> Żółtka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym (dodawać stopniowo). Dodać
>  twaróg (stopniowo), masło,mąkę i resztę skłądników (cały czas miksując). Na ko
> niec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę wylać na spód z biszkopt
> ów i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 1h w 170stopniach. Ja wyłączyłam
>  ok 10 min wcześniej i zostawiłam w piekarniku. Piekarnik uchyliłam po ok 2 h, 
> odczekałam trochę i wyjęłam ciasto.
> Po wystudzeniu polać polewą czekoladową :)
> Sernik delikatnie popękał, ładnie urósł, a w smaku był genialny.
> Można dodać do niego rodzynek lub co kto lubi. Ja jednak wolę "czysty" sernik.
> 

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się