• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

aqua48  napisała: 

> reniam_123  napisała: 
> 
> > > Ja szaleję z mazurkami, najbardziej lubię orzechowo-czekoladowy, po
> tem ma
> > kowy 
> > 
> > Brzmi ciekawie i smakowicie, Aqua poproszę o przepis.
> 
> A proszę bardzo. Kruche ciasto robię biorąc trzy żółtka, 20 dag masła i 40 dag 
> mąki pszennej, dodaję pół szklanki cukru-pudru i zagniatam szybko spód.  Do trz
> ech mazurków trzeba potroić ilość składników. Oziębiam, wałkuję, robię wałeczek
>  dookoła i piekę krótko w 180 stopniach, właściwie tylko dopóki ciasto się nie 
> zezłoci. Wierzch smaruje masą z mielonych orzechów mogą być różne, ale najlepsz
> e są włoskie 15-20 dag - zalewam je wrzącym mlekiem (około pół szklanki) i zost
> awiam do napęcznienia. Jak są pękate i chłodne to dodaję trzy - cztery łyżki cu
> kru pudru i mieszam. Po wyłożeniu tej masy na ciasto zalewam ją polewą z czekol
> ady rozpuszczonej na parze i dekoruje połówkami orzechów.
> Masę makową wykładam na leciutko podpieczony spód i wkładam jeszcze do piekarni
> ka, na 20-30 minut. Mielony mak, miód, ubite białka ( zazwyczaj te, które zosta
> ły z ciasta drożdżowego), bakalie, cukier. Wszystko do smaku. Nie robię wg ścis
> łych proporcji. W tym wypadku nie ma to większego znaczenia. Wyjęty z pieca maz
> urek powlekam lukrem cytrynowym. A bakaliowy robię z mielonych fig, rodzynków, 
> daktyli, skórki pomarańczowej, orzechów, migdałów, suszonych moreli (wszystkieg
> o razem powinno być co najmniej 35-45 dag, proporcje zgodnie z upodobaniem smak
> owym) smaruję je na upieczonym spodzie pokrytym kwaśnymi powidłami i też zalewa
> m czekoladą.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się