• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

floress  napisała: 

> Sernik limonkowy:
> Na spód:
> 1,5 opakowania ciastek digestive w czekoladzie
> ok. 1/4 kostki masła
> 
> Masło rozpuścić, ciastka zmielić, połączyć na masę. Wyłożyć nimi tortownicę, wł
> ożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Można też odrobinę podpie
> c w piekarniku.
> 
> Masa serowa:
> 1 kg sera (im bardziej gładki, tym lepiej)
> 5 jajek
> 200 g cukru pudru
> sok z 4-5 limonek
> 
> Wszystko wrzucić do miski i zmiksować, niedługo, tyle żeby się połączyło. Konsy
> stencja jest bardzo płynna. Wylać masę na spód. Tortownicę wstawić do naczynia 
> (ja używam blachy z piekarnika tej dużej, mam akurat taką wyższą) i do tego nac
> zynia wlać wodę. Tak aby sięgała do 1/3 - 1/2 wysokości tortownicy. Piec ok 1-1
> ,5 h w 180-200 stopniach. Najlepiej przykryć folią alu z wierzchu, żeby pozosta
> ło jasne. Sernik po upieczeniu jest dość luźny, ścięty, ale nie jak tradycyjny 
> sernik. Po ostygnięciu musi trafić do lodówki na całą noc, czyli te ok. 12 godz
> in.
> Na wierzch ścieram jeszcze gorzką czekoladę.
> Polecam, bo jest pyszny. Bardzo kremowy, delikatny i lekko kwaskowaty. 
> 
> Aha, tortownicę trzeba wyłożyć folią aluminiową. Na spód położyć pasek folii, i
>  na to, na krzyż (plusik) drugi. Dłuższe niż średnica. Zapiąć obręcz i wystając
> e paski zawinąć do góry. Chodzi o to, żeby woda nie dostała się do środka podcz
> as pieczenia.
> 
> 
> 

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się