floress napisała: > Sernik limonkowy: > Na spód: > 1,5 opakowania ciastek digestive w czekoladzie > ok. 1/4 kostki masła > > Masło rozpuścić, ciastka zmielić, połączyć na masę. Wyłożyć nimi tortownicę, wł > ożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Można też odrobinę podpie > c w piekarniku. > > Masa serowa: > 1 kg sera (im bardziej gładki, tym lepiej) > 5 jajek > 200 g cukru pudru > sok z 4-5 limonek > > Wszystko wrzucić do miski i zmiksować, niedługo, tyle żeby się połączyło. Konsy > stencja jest bardzo płynna. Wylać masę na spód. Tortownicę wstawić do naczynia > (ja używam blachy z piekarnika tej dużej, mam akurat taką wyższą) i do tego nac > zynia wlać wodę. Tak aby sięgała do 1/3 - 1/2 wysokości tortownicy. Piec ok 1-1 > ,5 h w 180-200 stopniach. Najlepiej przykryć folią alu z wierzchu, żeby pozosta > ło jasne. Sernik po upieczeniu jest dość luźny, ścięty, ale nie jak tradycyjny > sernik. Po ostygnięciu musi trafić do lodówki na całą noc, czyli te ok. 12 godz > in. > Na wierzch ścieram jeszcze gorzką czekoladę. > Polecam, bo jest pyszny. Bardzo kremowy, delikatny i lekko kwaskowaty. > > Aha, tortownicę trzeba wyłożyć folią aluminiową. Na spód położyć pasek folii, i > na to, na krzyż (plusik) drugi. Dłuższe niż średnica. Zapiąć obręcz i wystając > e paski zawinąć do góry. Chodzi o to, żeby woda nie dostała się do środka podcz > as pieczenia. > > >