• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: miu  napisał(a): 

> Sękacz na pewno TAK. Do Francji zawiezli go zolnierze napoleonscy, ktorzy wojow
> ali w Prusach  i stacjonowali tam w czasie srogiej zimy. Nie mieli wiele do jed
> zenia, bo aprowizacja Napoleona siadla na amen w mazurskich i ilawskch blotach,
>  bagnach,  puszczach i sniegach. Nawiasem mowiac, wlasnie na terenach dzisiejsz
> ych Mazur Napoleon zalozyl garnizon zaopatrzenia, ktory funkcjonuje do dzis i f
> rancuscy  zolnierze czesto bywaja w Polsce z powodow sentymentalnych oraz histo
> rycznych. 
> 
> A wracjac do sękacza.  Klopot tylko w tym, ze sękacz wywodzi sie z Prus Wschodn
> ich, dzisiejszych Mazur. Zatem nie wiem jak naciagnac te kolderke. Czy Jadzwing
> owie byli nasi? [i]Dzisiejsze [/i] Mazury to teren przesiedlencow, w wiekszosci
>  bez korzeni, mieszanka Polakow, Ukraincow, Polakow ze Wschodu, Mennonitow, Hol
> endrow, Litwinow, Niemcow/Pruskakow, ktorzy sie uparli i... nie wyjechali,  itd
> . No, ale wiekszosc wyjechala, a z nimi sekacz, ktory jest tez znany w Niemczec
> h. 
> 
> Jakby jednak na to nie patrzec sekacz pochodzi z ziem nalezacych dzis do Polski
> . 
> 
> PS. Za to Francuzi zostawili po sobie naopleonke, czyli francuskie ciastko "mil
> le feuilles" (tysiac karteczek - lamiemy sobie jezyk na francuskich karteczkach
>  jak oni na sekaczu). Po latach ciastko stalo sie tez ulubionym deserem z dziec
> instwa Jana Pawla II jako uposzczony wariant czyli kremowka. We Francji nadzien
> ie  do mille feuilles nazywa sie "krem cukierniczy", czyli ciastko z kremem, ve
> l kremowka.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się