• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: szopen  napisał(a): 

> Termin na produkcie to jest czas w ciagu ktorego producent gwarantuje ze dany 
> produkt nadaje sie do spozycia.
> Ale oporcz tego sa normy ktore producent musi przestrzegac niezaleznie czy maja
>  
> sens czy nie.
>  
> W przypadku produktow o krotkim terminie tzn pare dni lepiej uwazac szczegolnie
>  
> nabial, ale taki juz jugurt to sie w dzien czy dwa po uplywie terminu waznosci 
> do jedzenia zwykle nadaje.
> 
> Produkty o dlugim terminie przydatnosci (np rok czy 2 lata) do spozycia np 
> ocet, sos sojowy, dzemy, kawa nie otwarte nie psuja sie wcale wiec nawet 
> ladnych pare miesiecy po terminie sa calkiem ok.
> Otwarte niektore tez sie nie psuja ocet, wodka i inne rzeczy gdzie bakterie sie
>  
> nie moga rozwijac. Ale takie np puszki ktore zamkiniete nie psuja sie przez 
> dziesiatki lat to nalezy zjesc w zasadzie w ciagu 1 dnia od otwarcia bo bardzo 
> szybko sie psuja. 
> 
> Ogolnie nalezy sie kierowac zdrowym rozsadkiem i zastanowic sie czy cos sie 
> moze zepsuc czy nie przed wyrzuceniem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się