• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

krysia20000  napisał(a): 

> Znajdź chociaż jeden słoik z produktem na którym będzie napisane kwaszone, a w 
> składzie znajdzie się ocet, to wtedy porozmawiamy o oderwaniu od rzeczywistości
> . 
> 
> Ja się przeszedłem po polskich sklepach i sorki, ale nic takiego nie uświadczył
> em. Owszem były 'ściemy' w postaci 'sałatki z kapusty kiszonej', gdzie oprócz u
> normowanych składników znajdowały się inne dodatki (cukier, olej, i inne takie)
> . Kluczowa jest tu fraza 'sałatka z', którą się producent wymiguje, nie łamiąc 
> przy tym zasad nazewnictwa produktów. I znalazłem kapustę kwaszoną, gdzie w skł
> adzie był dodatek kwasu innego niż mlekowy, ale nie octowego, tylko cytrynowego
>  i askorbinowego (witamina C). To od Rolnika. Żeby było zabawniej, zarówno kwas
>  cytrynowy jak i askorbinowy w indeksie E posiadają numery odpowiednio 330 i 30
> 0, więc znajdują się nie w grupie konserwantów (jeśli pamiętasz z poprzednich d
> yskusji, za konserwanty w sensie ścisłym na terenie EU uznaje się dodatki do ży
> wności z numerami E od 200 do 299), a w grupie przeciwutleniaczy i regulatorów 
> kwasowości (E 300 do E399). W świetle tego producent spokojnie napisać może, że
>  jego produkt z dodatkiem E300 i E330 nie zawiera konserwantów. Co zresztą czyn
> i. :)
> 
> Po raz ostatni postaraj się zrozumieć, że twierdzenie jakoby istniała jakakolwi
> ek językowym zwyczajem podparta różnica między kiszonym a kwaszonym polegająca 
> na tym, że to pierwsze jest produktem powstałym w wyniku mlekowej fermentacji, 
> a to drugie oznacza marynowane w octowym roztworze, albo jakkolwiek inaczej 'ni
> ekoszernie' wytworzone jest niepopartą niczym, opócz internetowej plotki, bzdur
> ą. Wirtualną bzdurą.
> 
> Kiszone=kwaszone=kiszone=kwaszone.
> 
> Również chciałbym zobaczyć produkt zawierający syrop glukozowo-fruktozowy rekla
> mowany jako nie zawierający cukru. Dyrektywa Rady UE 2001/111/WE wyraźnie defin
> iuje 11 typów produktów, które rozumieć należy jako cukry przeznaczone do spoży
> cia przez ludzi. Syrop glukozowo-fruktozowy podpada pod kategorię siódmą: 'Syro
> p glukozowy - oczyszczony i skoncentrowany roztwór wodny sacharydów odżywczych 
> uzyskanych ze skrobi lub inuliny'. W innych przepisach używa się terminu 'izogl
> ukoza'. Ktokolwiek reklamować będzie produkt zawierający więcej niż 2% syropu g
> lukozowo-fruktozowego jako nie zawierający cukru (nie 'cukru białego', nie .cuk
> ru z buraków', nie 'sacharozy' po prostu łamie przepisy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się