• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: senin  napisał(a): 

> na temat mango, zwlaszcza
> 
> bo o avokado bylo sporo
> 
> najpierw jednak mala uwaga:
> 
> wszystkie owoce z wielkich plantacji zrywane sa z reguly zanim w pelni dojrzeja
> .
> banany - zanim straca "kanty", 
> avocado - zanim skorka sie "rozluzni i nie jest taka  "pomarszczona", 
> truskawki (mowie o tych w  sklepach w au) - zanim w pelni nabrzmieja, 
> mango- zanim owoc jest pelny, troche jeszcze twardy i kwasnawy ale juz 
> zaczynajacy zmieniac kolor, kwas na slodycz, i konsystencje z twardej na  taka,
>  
> co za dzien dwa, zacznie ustepowac pod palcami.
> TAkie niestety sa prawa rynku, latwiej je przechowywaci transportowac, ale 
> umowmy sie ich jakosc jest dokladnie taka jak pomidorow szklarniowych.
> 
> 
> (avocado, trzeba odepchnac szypulke w sklepie, jesli  to co pod szypulka jest 
> lekko zoltawe/pomaranczowe to avokado jest dojrzale)
> 
> co do mango - papierowa torba pomaga. Wybierajac owoc nalezy patrzec 
> by  "cycek" po stronie przeciwnej od szypulki byl jak najbardziej nabrzmialy. 
> zostawic na kilka dni w ciemnym miejscu i sprawdzic czy lekko ustepuje pod 
> naciskiem palca
> Jesli mango zostalo zerwane we wlasciwym czasie, to dojrzeje tak jak w pore 
> zerwany zielony pomidor jesienia, i bedzie slodkie, soczyste, pomaranczowe  
> jesli zerwane przedwczesnie, to wywalic..:( albo przerobic na chutney...
> 
> co do wloknistych mango: Tu w au jest to gatunek "dziki" rosnacy przy drogach.
> Od listopada do stycznia  leza takie rozmaslone rozjechane na drogach...smutno.
> 
> jak sie takie zerwie to aromat jest kilkakrotnie intensywniejszy od gatunkow 
> komercjalnych, i slodsze sa - tylko te nitki... niektorym przeszkadzaja, mnie n
>  
> ie.
> 
> 

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się