• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: figaro  napisał: 

> Pyszne bakłażany;
> Pokroić je w plastry, zasypać solą i zostawić na godzinę, opłukać, osuszyć. 
> Obsmażyc na teflonowej patelni, posmarowane oliwą. Jeszcze gorące układać w 
> szklanej salaterce i każdą warstwę zalewać sosem z białego jogurtu, posolonego 
> i popieprzonego, wymieszanego z kilkoma ząbkami roztartego czosnku i pęczkiem 
> posiekanego zielonego kopru. Odstawić do ostygnięcia, a potem do lodówki na co 
> najmniej godzinę. W tym czasie upiec w piekrniku połówki ziemniaków ( najlepsze
>  
> młode), zamaczane w maśle, a potem w kminku. Podawać gorące ziemniaki z zimnymi
>  
> bakłażanami z sosem.
> Ratatuja - na lato.
> Młode cukinie, kabaczki, bakłażany ( wszystko na raz lub osobno), pokroić na 
> kawałki, podobnie paprykę w dowolnym kolorze i pomidory( bez skórki) Na oliwie 
> zeszklić sporo pokrojonej w plastry cebuli i kolejno: paprykę, po chwili 
> cukinie, itp. a na końcu pomidory. Dusić to wszystko do miękkości, ale nie tak 
> by powstała bezkształtna masa. Acha, doprawić wcześniej oczywiście - solą, 
> pieprzem, cukrem, tymiankiem, oregano, bazylią, itp. 
> To danie funkcjonuje samo, albo jako jarzyna do mięsa. Jest świetne do 
> zamrożenia na zimę i teraz na wiosnę. Ja mam w zamrażarce jeszcze jedną sporą 
> porcję.    

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się