Gość portalu: charlotte napisał(a): > Przepis na omlet cesarski podany przez p. Agnieszkę Kręglicką w "Wysokich > Obcasach" > > Kaiserschmarrn > > 2 osoby, 15 minut + moczenie rodzynek > > 4 żółtka, 4 białka, 4 łyżki mąki,1/2 szklanki mleka, łyżeczka cukru > > 2 łyżki rodzynek, mocny aromatyczny rum, najlepiej austriacki Stroh > > 3 łyżki masła, sól, cukier puder do posypania > > Rodzynki opłukać i namoczyć w rumie (można poprzedniego dnia). > > Żółtka zmiksować z mlekiem, mąką, cukrem i szczyptą soli. Powinno powstać > gęste, gładkie ciasto naleśnikowe. > > Białko ubić na sztywną pianę. > > Rodzynki osuszyć, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać pianę z białek. Wylać > na patelnię na rozgrzane masło. > > Smażyć, aż spód będzie złocisty. Przewrócić. > > Dwoma widelcami porwać omlet na mniejsze kawałki i dosmażyć. Podawać gorący, > posypany cukrem pudrem.