• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: charlotte  napisał(a): 

> Przepis na omlet cesarski podany przez p. Agnieszkę Kręglicką w "Wysokich 
> Obcasach"
> 
> Kaiserschmarrn 
> 
> 2 osoby, 15 minut + moczenie rodzynek
> 
> 4 żółtka, 4 białka, 4 łyżki mąki,1/2 szklanki mleka, łyżeczka cukru
> 
> 2 łyżki rodzynek, mocny aromatyczny rum, najlepiej austriacki Stroh
> 
> 3 łyżki masła, sól, cukier puder do posypania
> 
> Rodzynki opłukać i namoczyć w rumie (można poprzedniego dnia).
> 
> Żółtka zmiksować z mlekiem, mąką, cukrem i szczyptą soli. Powinno powstać 
> gęste, gładkie ciasto naleśnikowe. 
> 
> Białko ubić na sztywną pianę. 
> 
> Rodzynki osuszyć, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać pianę z białek. Wylać 
> na patelnię na rozgrzane masło. 
> 
> Smażyć, aż spód będzie złocisty. Przewrócić. 
> 
> Dwoma widelcami porwać omlet na mniejsze kawałki i dosmażyć. Podawać gorący, 
> posypany cukrem pudrem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się