• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

nalewka_figowa  napisała: 

> Przepis nie jest moj- znalazlam go w kolorowej gazecie,nie pamietam nazwy.
> Robie z sukcesem od 3 lat, jest to propozycja dla tych,co nie specjalnie
> lubia te lukry i pomady mazurkowe....
> tu jest tego malo , a i smak owocowo-orzezwiajacy , a nie slodko-mdly
> CIASTO:1/2 kg maki
>        15 dkg cukru pudru
>        15 dkg masla
>         2 zoltka , sol
> Ciasto zagniesc i wlozyc do lodowki na pare godzin-minimum 2 godz.
> Rozwalkowac i wylozyc wysmarowana blache, ponakluwac widelcem
> Ja robie ten mazurek w klasycznej tortownicy- jest okragly jak pomarancze!
> Ciasto podpiec na jasno-zloty kolor.
> Mozna upiec dzien wczesniej i przetrzymac w formie i w torebce foliowej
> (skruszeje , a nie wyschnie)Acha, ciasto ma miec rant na 0k.1-2 cm!
> MASA na wierzch:
> 2-3 duze pomarancze( z tych slodkich,aromatycznych)
> 1 szklanka cukru pudru
> 2 szklanki cukru
> 1/2 szklanki wody
> 1/2 szklanki slodkiej smietanki
> 1 szklanka  zmielonych orzechow(laskowe lub wloskie-do wyboru)
> 1 lyzeczka masla
> 3-5 lyzek  koniaku
> aromat pomaranczowy i cytrynowy- po 2 krople kazdego
> migdaly luskane-polowki
> Pomarancze wyszorowac we wrzatku, ponakluwac nozem i wlozyc do gotujacej sie 
> wody
> wody ma byc tak na 3/4 wysokosci owocow
> gotowac , az super zmiekna
> wyjac i wystudzic i pokroic w plastry
> Ugotowac syrop: z  2 szklanek cukru  i 1/2 szklanki wody
> do tego goracego syropu wlozyc plasterki pomaranczy i trzymac na malym ogniu
> az skorka z pomaranczowej stanie sie szklisto-przejrzysta
> zdjac z ognia , odstawic , aby pomarancze wystygly w syropie
> Zmielone orzechy polaczyc z cukrem pudrem i smietanka i utrzec to na puch
> Te mase orzechowa polozyc starannie na podpieczony spod z ciasta
> na to plastry pomaranczy(gesto ukladac pomarancze)
> Z pozostalego syropu odlac czesc (proporcjonalnie-ma byc do polania)
> czesc syropu podgrzac lekko, dodac maslo i koniak i aromaty
> polac tym pomarancze na wierzchu
> calosc wstawic do cieplego pieca i piec ok.20 minut
> po upieczeniu i wystudzeniu ubrac dookola polowkami migdalow
> ja na srodku leje jeszcze struzke z czekolady-to galazki
> polowki migdalow-to bazie

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się