• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

siostraheli  napisała: 

> mysle, ze tylko tort pinacolada dziuuni moze sie nadac. Wklejam, choc byl 2 dni
>  
> temu:
> Biszkopt-proporcje na tortownicę min.26 cm ale lepiej 28 cm
> 
> 8 jajek
> szklanka cukru pudru
> 1,5 szklanki mąki
> szczypta soli
> 
> Krem budyniowy
> 
> 2 budynie smietankowe lub waniliowe
> 600 ml mleka
> 1 szklanka cukru-mozna dać 3/4 szkl.jak ktoś woli mniej słodkie
> 2 kostki masła czyli 40 dkg
> 10 dkg wiórków kokosowych
> puszka ananasów
> 
> Do nasączenia
> 
> sok z ananasów
> sok z 1 cytryny
> kieliszek 50 ml rumu albo olejek rumowy ale rum lepszy
> 
> Do wykończenia
> 
> 1 litr śmietany 30%
> 2 łyżki cukru
> 4 śmietan-fixy DrOetker
> lub 
> 
> Polewa czekoladowa
> 
> 200 g czekolady gorzkiej
> 100 g śmietany 30%
> 3 łyżki masła
> 
> Dodatkowo
> 
> 150 g wiórków kokosowych
> orzech kokosowy
> ew.ozdoby z czekolady
> 
> 
> Oddzielić żółtka od białek.Ubijać białka z solą dodając pod koniec połowę 
> cukru ale stopniowo,ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca.W drugiej misce 
> ubić żółtka z resztą cukru,dodać do piany.Przesiać część mąki na żółtka i 
> mieszać wszystko delikatnie łyżką a najlepiej trzepaczką rózgą.Przesiać 
> resztę mąki,wymieszać.Wlać do wyłozonej papierem do pieczenia tortownicy i 
> wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni,a następnie stopniowo 
> podwyższać temperaturę do 180 stopni.Piec ok.40 minut.
> 
> Biszkopt pieczemy dzień wcześniej i zostawiamy bez przykrycia do obeschnięcia-
> lepiej będzie się kroił
> 
> Gotujemy budyń na mleku zagotowanym z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia 
> nakrywając szczelnie cienką folią-wtedy na wierzchu nie zrobi się twarda 
> skórka.
> Miękkie masło ucieramy mikserem i dodajemy po 1 łyżce ostudzony budyń.Na 
> końcu dodajemy wiórki kokosowe.
> Ananasa dokładnie odsączamy na sitku zachowując sok na później.Kroimy plastry 
> na małe kawałki i dodatkowo odsączamy na ręczniku papierowym-musi być gruba 
> warstwa ręcznika.
> 
> Biszkopt przekrawamy na 3 części.Nasączamy dolną część.Na to wykładamy 1/4 
> kremu i połowę ananasów,znowu wykładamy 1/4 kremu i przykrywamy 
> biszkoptem.Następną warstwę robimy w taki sam sposób-
> nasączanie,krem,ananasy,krem i biszkopt.Wierzchnią warstwę też nasączamy.
> 
> Wierzch mozna wykończyć bitą śmietaną.Można tez zrobić polewę czekoladową z 
> czekolady gorzkiej.
> Boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi uprażonymi na suchej patelni,a wierzch 
> plastrami orzecha kokosowego pocietymi nożykiem szczelinowym do warzyw i 
> ozdobami z czekolady.
> 
> W mojej galerii tort Pinacolada to tort nr 4.Różni się tym od powyższego 
> przepisu,że ma wierzch wykończony kremem waniliowym bez wiórków i ubitą 
> śmietaną.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się