• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

jacek1f  napisał: 

> Re: canelloni - przepis na nadzienie potrzebny :) 
>    ditka   21.03.2005 16:41  + odpowiedz      
> 
> 
> Może będę mogła Ci pomóc. Posiadam przepis- zapożyczony nie pamiętam już skąd 
> na: Cannelloni po polsku
> 
> Składniki:
> - mąka pszenna,
> - jajko,
> - proszek do pieczenia,
> - woda,
> - sól,
> - oliwa z oliwek,
> - mięso wolowe,
> - marchewka,
> - cebula,
> - czosnek,
> - zioła: tymianek, bazylia, oregano,
> - chilli,
> - wegeta,
> - koncentrat pomidorowy,
> - mleko,
> - masło,
> - serek topiony. 
> 
> Jak przyrządzić?
> Zaczynamy od usmażenia naleśników ale nie na mleku lecz na wodzie i możliwie 
> jak najmniejszej ilości tłuszczu. Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki maki 
> roztrzepać z jajkiem, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, płaska łyzeczką soli i
>  
> taką ilością wody aby uzyskać niezbyt gestą konsystencję. usmażyć nalesniki na 
> niezbyt dużej ilości oliwy z oliwek. po usmazeniu nalesników lub w trakcie ich 
> smażenia nalezy przygotować farsz, którym naleśniki będą nadziewane. Farsz 
> przygotowujemy poprzez rozgrzanie na patelni oliwy i dodanie do niej 2 
> pokrojonych w kostke cebul i 3 zabkow czosnku. cebulę i czosnek smażymy do 
> zeszklenia, nastepnie dodajemy 2 marchewki pokrojone w kostkę, dolewamy 
> szklankę wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut. po upływie tego czasu 
> dodajemy mieso (według uznania ); wystarczy ok. 400g i całość dusimy do czasu 
> gdy mięso się zrumieni (rozgnieść każda grudkę widelcem). nastepnie dodac 
> przecier pomidorowy, bazylie, oregano, tymianek, chilli i doprawić wegetą do 
> smaku.przygotowanym farszem napełnić nalesniki (zwijając w rulony) tak 
> napełnione naleśniki układać w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym 
> ciasno jeden obok drugiego. kolejną czynnościa bedzie przygotowanie sosu 
> beszamelowego, słuzacego do zapieczenia potrawy. sos beszamelowy: 2 łyzki masła
>  
> stopić na patelce (rondelku) i dodać do niego mąkę (3 łyzki)i smażyć mieszajac,
>  
> nastepnie dodać szklankę mleka, serek topiony i ciagle mieszać aż wytworzy się 
> kleisty sos. posolić do smaku. tak przygotowanym sosem zalać ułożone w naczyniu
>  
> naleśniki. zapiekać odkryte cannelloni przez 25 minut w piekarniku o 
> temperaturze 180 stopni Celsjusza. po zapieczeniu mozna polać sosem pomidorowym
>  
> przygotowanym samodzielnie, z torebki, ketchupem lub zajadać się gotowym 
> daniem. 
> Smacznego :D

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się