• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

edta_pietka  napisała: 

> Placki ziemniaczane z farszem lub sosem grzybowym
> 
> Farsz grzybowy:
> 600 g świeżych grzybów: kurek, pieczarek, podgrzybków
> 2 cebule
> 1 łyżka masła
> 3 łyżki dobrego oleju
> 3 łyżki śmietany
> sól, pieprz
> ew. koperek
> Sos grzybowy:
> 30 g suszonych grzybów – prawdziwków lub 200 g świeżych – prawdziwk
> i, maślaki, 
> podgrzybki itp.
> 1 mała cebula
> 1 łyżka mąki
> 1 łyżka masła
> 250 ml śmietany
> sól, pieprz
> ew. pół pęczka koperku
> 
> Placki ziemniaczane możemy po zrobieniu odkładać w ciepłe miejsce, a następnie 
> na połowie każdego placka kłaść nadzienie i przykrywać je drugą połową placka. 
> Tak przygotowane placki podajemy z sosami, czy zestawami surówek, odpowiednimi 
> do rodzaju nadzienia.
> Farsz grzybowy przyrządzamy w ten sposób, że grzyby najpierw dokładnie 
> płuczemy, osączamy, a w przypadku podgrzybków, czy innych grzybów leśnych - 
> obieramy. Grzyby drobno kroimy. Wyjątek stanowią kurki, które, jeśli są drobne,
>  
> mogą być duszone w całości. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. 
> Podsmażamy cebule na oleju, dodajemy grzyby i razem dusimy. W przypadku 
> pieczarek dusimy ok. 7–10 minut, a w przypadku innych grzybów trochę dłuż
> ej. 
> Pod koniec duszenia dodajemy pieprz, sól, śmietanę i masło. Do kurek dobrze 
> jest dorzucić trochę posiekanego koperku.
> Sos grzybowy: Suszone grzyby moczymy w niedużej ilości wody. Gotujemy je w tej 
> wodzie aż do miękkości, z dodatkiem całej, małej i obranej cebuli. Następnie 
> grzyby drobno siekamy. Wywarem – po usunięciu cebuli - rozprowadzamy łyżk
> ę 
> mąki, zagotowujemy, a gdy ostygnie dodajemy pokrojone grzyby, masło, sól i 
> pieprz. Podobnie postępujemy ze świeżymi grzybami. Również gotujemy je w 
> niewielkiej ilości wody z dodatkiem małej cebuli, którą potem usuwamy. Grzyby 
> kroimy w paski. Podsmażamy łyżkę mąki z łyżką masła i zalewamy wywarem z 
> grzybów. Łączymy z przyprawami, grzybami i śmietaną. Możemy dorzucić posiekany 
> koperek.
> 
> żródło: Strona Macieja Kuronia www.kuron.com.pl

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się