• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: limba  napisał(a): 

> Nie wiem, czy to o ten przepis Ci chodziło, ale ja posiadam taki > właśnie 
> z 
> czasów dzieciństwa. Jest ono żółte, dzięki zastosowaniu kisielu i pachnie 
> cytryną. Jest też wilgotne, bo dodaje się do niego prawdziwe masło i olej.
> Spróbuj, może odnajdziesz ten smak.
> 
> Pamiętam, że trzeba się trzymać dokładnie receptury, bo stosowanie sposobu "na 
> oko" powodowało zakalec.
> 
> 4 jajka
> 1/2 kostki masła (25 dkg)
> 1 szkl. cukru pudru
> 3 paczki kisielu cytrynowego (bez cukru - ca`35 - 37 g)
> 20 dkg mąki (1 szkl. + 1 łyżka)
> 3/4 szkl. ciepłego mleka + 1 łyżka śmietany
> 2 łyżki oleju słonecznikowego
> 2 łyżeczki proszku do pieczenia
> skórka otarta z 1 cytryny lub esencja cytrynowa [uwaga: nie olejek tylko 
> esencja na bazie alkoholu] 
> 
> Utrzeć masło (musi być miękkie - nie z lodówki) z cukrem, dodając po 1 żółtku.
> Do masy dodawać na przemian: mąkę zmieszaną z kisielem i proszkiem oraz mleko 
> [po 1 łyżce].
> Na końcu dodać pianę z białek, skórkę z cytryny.
> Piec ok. 50 min. - w temp. 180 st. C.
> 
> 
> 

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się