• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: Ricotta  napisał(a): 

> Ja kiedyś zrobiłam takie i wyszły bosko! 
> 3 kg ogórków            
> 1 i 1/2 szklanki cukru lub szklanka miodu
> 1 litr wody
> 1 szklanka octu
> 5 łyżek (płaskich) soli
> 5 łyżek musztardy stołowej (może być też inna)
> 10 ziarenek ziela angielskiego
> kilka listków laurowych
> 
> To wszystko zagotować. Zalewę gotować 5 minut. Do musztardy dodawać po kropli 
> zalewę (jak majonez). Ogórki wielkości 8--10 cm obrać, przekroić wzdłuż na 4 
> części, ułożyć pionowo w słoikach takich od dżemu albo trochę większych, zalać 
> lekko ciepłą zalewą i zakręcić.
> Zawekować słoiczki gotując 5 minut.
> Do spożycia dobre po 4 - 5 dniach
> Zrobiłam z miodem, a do jednego słoiczka wsypałam troszkę chilli i ząbek 
> czosnku, bo mi się wydawało, że będzie się dobrze komponować z miodem i tak 
> było. W tym roku zrobię pól na pół, bo z chilli mniam. Polecam!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się