• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

e-edek  napisała: 

> Witaj, 
> jak nie jesz mieska to mam coś fajnego dla Ciebie. Wklejam 3 przepisy-wszystkie
>  
> wypróbowalam-pycha!!! I wbrew pozorom zrobienie tych potraw zajmuje na prawde 
> mało czasu. Cześć pracy! Edyta
> 
> KOTLETY Z ZIEMNIAKÓW
> składniki
> kilogram ziemniaków
> 2 jajka
> 4 łyżki pszennej mąki
> łyżeczka soli
> łyżeczka świeżo i grubo zmielonego czarnego pieprzu
> opcjonalnie: garść drobno posiekanej natki pietruszki
> 
> do panierowania:
> 4 czubate łyżki tartej bułki
> 2 jajka
> 5 łyżek mleka
> 
> do smażenia:
> około szklanki oleju
> 
> sposób przygotowania
> Ziemniaki obieram i gotuję w posolonej wodzie do średniej miękkości. Ugotowane 
> ziemniaki odlewam i odparowuję - powinny być zupełnie suche. Wystudzone 
> rozgniatam tłuczkiem (ja lubię niezupełnie rozgniecione, tak by były wyczuwalne
>  
> małe kawałki), dodaję mąkę, jajka, pieprz, sól i ewentualnie natkę pietruszki. 
> Mieszam dokładnie.
> 
> Przygotowuję panierkę: jajka roztrzepuję z mlekiem, na talerzy wysypuję tartą 
> bułkę.
> 
> A masy ziemniaczanej formuję zgrabne krokiety - walce o długości około 10 cm i 
> średnicy 2-3 cm. Panieruję najpierw w masie jajeczno-mlecznej, następnie w 
> bułce.
> 
> Smażę na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się rumiane.
> 
> Po usmażeniu kładę na chwilę na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru 
> tłuszczu.
> 
> Podaję z sosem grzybowym - najlepiej z suszonych grzybów i sałatą. 
> 
> Dodatkowe informacje
> Krokiety można nadziewać przeróżnymi nadzieniami: z mięsa, grzybów, warzyw, 
> serem, jajkami ugotowanymi na twardo.
> Pysznie smakują również z sosami: pomidorowym, pieczarkowym, koperkowym. 
> 
> 
> KOTLETY Z SOCZEWICY!!! PYCHA
> składniki
> szklanka czerwonej soczewicy
> 2 marchewki
> pietruszka
> pół selera
> duża cebula
> 2 ząbki czosnku
> pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki
> 2 jajka
> bułka tarta
> sól
> świeżo zmielony pieprz
> 
> olej do smażenia
> 
> sposób przygotowania
> Soczewicę przebieram, płuczę i gotuję do miękkości. Warzywa obieram, myję, 
> gotuję je w osolonej wodzie na pół twardo i ścieram na tarce o dużych oczkach. 
> Cebulę obieram, siekam i razem z czosnkiem pokrojonym w cieniutkie plasterki 
> podsmażam w łyżce oleju na złoty kolor.
> 
> Kolendrę płuczę i drobno siekam. 
> 
> W dużym naczyniu mieszam ze sobą warzywa, soczewicę, cebulę, czosnek i 
> kolendrę. Dodaję jajka i dwie – trzy łyżki tartej bułki.
> 
> Jeśli masa jest za sucha dodaję jeszcze jedno jajko, jeśli jest zbyt luźna R
> 11; 
> jeszcze łyżkę bułki tartej. Masę przyprawiam solą i pieprzem i odstawiam na pół
>  
> godziny do lodówki. 
> 
> W dużej patelni rozgrzewam olej. Z masy warzywnej formuję nieduże i płaskie 
> kotlety, obtaczam je w bułce tartej i smażę partiami z obu stron na złoty 
> kolor. 
> 
> ZIELONE KOTLETY
> składniki
> szklanka zielonej soczewicy
> pół szklanki świeżego lub mrożonego zielonego groszku
> duża cebula
> 2 ząbki czosnku
> pęczek natki pietruszki
> 2 jajka
> bułka tarta
> sól
> świeżo zmielony pieprz
> 
> olej do smażenia
> 
> sposób przygotowania
> Soczewicę przebieram, płuczę i gotuję do miękkości, a gdy przestygnie 
> rozgniatam. Groszek płuczę i gotuję w osolonej wodzie na pół twardo. Cebulę 
> obieram, siekam i razem z czosnkiem pokrojonym w cieniutkie plasterki podsmażam
>  
> w łyżce oleju na złoty kolor. Natkę pietruszki płuczę i drobno siekam. 
> 
> W dużym naczyniu mieszam ze sobą rozgniecioną soczewicę, groszek w całości, 
> cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Dodaję jajka i dwie – trzy łyżki tart
> ej 
> bułki. Jeśli masa jest za sucha dodaję jeszcze jedno jajko, jeśli jest zbyt 
> luźna – jeszcze łyżkę bułki tartej. Masę przyprawiam solą i pieprzem i 
> odstawiam na pół godziny do lodówki.
> 
> W dużej patelni rozgrzewam olej. Z masy warzywnej formuję nieduże kotlety, 
> obtaczam je w bułce tartej i smażę partiami z obu stron na złoty kolor. 
> 
> 
> 
> 

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się