• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

ba_nita  napisał: 

> Placek bananowy błyskawica "galaretka w śmietanie" 
> 40 dag herbatników (4 opakowania), 4-6 bananów lub inne owoce, 250 ml śmietany 
> 12%, 250 ml mleka 0% zaw.tł., 2 opakowania galaretki owowcowej (wg gustu i 
> ochoty), 1/2 łyżeczki cynamonu, 3 łyżeczki cukru lub 10 tabletek słodziku,
> 3 czubate łyżeczki żelatyny, wiórki kokosowe do posypania . 
> Zaczynamy od spodu: herbatniki mielimy na piasek w malakserze, wsypujemy do 
> miski, mieszamy z cynamonem i dolewamy uprzednio rozrobioną w 1/2 ilości wody 
> niż podana na opakowaniu galaretkę (schłodzoną do temp. pokojowej). Wyklejamy 
> rozpinaną formę do ciasta (z rantem - 30 cm śr.) i wkładamy do lodówki. 
>      
> Podgrzewamy w rondelku mleko wymieszane ze śmietaną, słodzimy cukrem lub 
> słodzikiem i dodajemy żelatynę wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości 
> zimnej wody. Płyn odstawiamy a gdy się już schłodzi, wyjmujemy spód i układamy 
> na nim przecięte wdłuż banany. Na nie wylewamy mleko ze śmietaną. 
>      
> Drugą galaretkę rozrabiamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, schładzamy i nie 
> czekając na stężenie śmietany z mlekiem, wylewamy galaretkę na nasz placek. 
> Banany i pierwsze warstwa powinny podejść do góry (wypłynąć). Na wierzch 
> sypiemy wiórki kokosowe i całość do stężenia wkładamy do lodówki.W tym 
> przepisie można ilość kalorii ograniczyć i to znacznie mając w dodatku deser 
> przy robieniu którego się nie napracujemy zbytnio. 
>  

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się