• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

m-p  napisał: 

> Drogie Panie.
> 1. Leczo jest, o ile mi wiadomo bez cukinii;
> 2. Cukinia występuje we francuskim ratatuille i włoskiej peperonacie (też takie
>  
> 'leczo':))), w ratatuille z oberżyną (bakłażanem), w peperonacie z czosnkiem
> 3. W żadnej z tych potraw nie występuje kabaczek;
> 4.każda z tych potraw nieco się różni, mimo że wszystkie są typu "com miał, tom
>  
> dał";
> Tak mi się przynajmniej do tej pory wydawało...
> 
> I wybaczcie wykład:
> botanicznie cukinia to nie kabaczek. Kabaczek to rodzaj dyni zwyczajnej. Są 
> spokrewnione, ale to nie jest ten sam gatunek! Weżcie, proszę pod uwagę,że  
> nasze słowo ogórek pochodzi od francuskiego courgette (wł. zuccini), którego 
> jacyś 'nieuceni' nasi przodkowie wzięli za ogórka.  
> Cukinia jest wielkości ogórka i jest umiarkowanie  zielona - nakrapiana. 
> Kabaczek jest ciemnozielony i duży, jak to dynia.
> Kobaczek, jak już pisałem, nadaje się do karmienia świń i do faszerowania w PKB
>  
> (Polskiej Kuchni Barowej).
> Nie da się  jeść kabaczka surowego, młodą cukinię i owszem w sałatkach.
> Cukinie się smaży 2-4minuty (krócej od pomidora i papryki!), lub tylko 
> blanszuje. 
> Cukini się nie obiera. Kabaczek musi być obrany.
> 
> Pozdrawiam
> Więcej o różnicy między kabaczkiem a cukinią pisać nie będę, obiecuję.
> 

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się