• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: buttermilk  napisał(a): 

> Ja od jakiegos czasu biszkopt pieke wylacznie wg przepisu nalewki_figowej:
> 
> "Proporcje:na kazde 7 jajek bierze sie 20dkg cukru i 20 dkg maki i1 plaska
> lyzeczke proszku do pieczenia.
> Praca: Oddzielic bialka od zoltek.bialka schlodzic porzadnie.
> zimne bialka ubic na puch z odrobina soli.gdy bialka sa juz sztywne
> powoli dodawac cukier i ubijac dalej trzepaczka(ktora energicznie
> podnosimy do gory-w ten sposob napowietrzamy ciasto)
> w oddzielnej misce ubic zoltka(najlepsza jest tu trzepaczka-rozga
> lub po prostu widelec)
> zoltka dodajemy do piany, mieszamy delikatnie
> make przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia wprost
> na mase, mieszamy delikatnie ale starannie-nie moze byc grudek
> Pieczenie:pierwsze 20 minut temperatura nie moze byc wyzsza niz 160 stC
> nie otwierac drzwiczek
> jak ciasto urosnie zwiekszyc temp. do 180 stC
> piec jeszcze 15-20 minut"
> 
> Dodatkowo nie smaruje bokow tortownicy, biszkopt wychodzi wysoki (daje sie 
> spokojnie pokroic na 3 krazki), puszysty i rowny jak stol, .
> 

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się