• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: Nika  napisał: 

> Witam serdecznie!
> 
> Ja jako świeży nabywca woka (dostałam niedawno na imieniny od mojej kochanej 
> Mamusi) lubuje sie w chińszczyźnie. Podobnież jest niezła i wszsytkim jak na 
> razie smakuje, jedyna uwaga do tej pory była taka, że brak tam kukurydzy! to 
> faktycznie poważny błąd, bo kukurudza w kuchni chińskiej to podstawa, a ja 
> pożałowałam i mi się dostało :-(
> Zasady przyrządzania chińszczyzny sa nastepujące:
> - mięso tylko białe (kurczak lub indyk) pokrojone na małe kawałki
> - przyprawy: sos sojowy + czosnek (najlepszy w naturalnej postaci nie 
> granulowany), chili, i odrobina curry, troche pieprzu i własciwie tyle, reszta 
> aromatu pochodzi z warzyw
> -warzywa (podaję w kolejności smażenia) cebula, por, seler, pietruszka, 
> marchewka, papryka no i kukurydza (warzywa kroimy na zapałkę, tzn te które da 
> się tak pokroić)
> - super dodatkiem sa tez grzyby, tylko trzeba uważać żeby odparować wodę, 
> bowiem chińszczyzna jest mieszanką na sucho, bez sosu,
> - podawać z ryżem, najlepiej dzikim, jak ktoś nie ma moze też być zwykły brązow
> y
> 
> Na koniec to wszystko jeszcze polać sosem sojowym i wymieszać, pycha:-)
> 
> W oparciu na tych zasadach dodajać co sie aktualnie ma można zrobić pyszny 
> posiłek:-) życzę smacznego!
> 
> Ja teraz będę przyrzadzała wersję z cukinią, w najbliższy weekend, napiszę jak 
> smakowało :-)
> 
> Pozdrawiam serdecznie
> 
> Ps. Chętnych na chińszczyzne serdecznie zapraszam oraz wielkie podziekowania i 
> ukłony w stronę mojej Mamusi, która natchnęła mnie do gotowania chińskich 
> potraw dając mi w prezencie woka :-)))

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się