• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: bef  napisał: 

> Gość portalu: Monika  napisał(a): 
> 
> > Jak przyrządzić surówkę z marchwii?
> > Niby prosta sprawa a jakoś tak kupiona w markecie jest lepsza od mojej
> > Tak samo z surówką z kapusty - problem chyba w doprawieniu
> > No i z selera:-)
> 
> Tyle się rano napisałam, a teraz widzę, że wszystko gdzieś przepadło. Teraz jak
>  
> najkrócej (krótko o surówkach ?)
> 
> 
> Nie mam pojęcia o smaku surówek z marketu, ale moje poczynania są mniej więcej 
> takie:
> 
> 1) z marchwi -
> -marchew zetrzeć raczej drobno, dodac soku z cytryny, cukru i majonezu 
> (nieduzo) oraz trochę wody. Woda stanowi taki sztuczny sok w surówkach, 
> rozprowadza wszystkie smaczki
> -dodać utarte (raczej grubo) jabłko, może też kiszonego ogórka (wtedy bez 
> cytryny) albo wygarnąć chrzan ze słoika
> **Zamiast majonezu można dać olej lub jogurt z majonezem lub bez (a wodę wlewam
>  
> zawsze, oczywiście bez przesady, nie może to pływać)
> 
> 2) z selera-
> Utarty seler wymaga natychmiastowego zakwaszenia (sok z cytryny). Jeszcze tarta
>  
> marchew, jabłka, majonez (mało), woda, cukier lub **
> 
> 3) z kapusty kiszonej-
> Kapustę pokroić, jabłko (ew tez marchewkę) utrzeć, olej, cukier (mało), woda. 
> Można jeszcze cebulkę, natkę, mielony kminek (wtedy ostrożnie z cukrem)
> z kapusty świeżej-
> kapustę drobno pokroić, polać lub nie polewać wrzątkiem, można posolić i 
> pomiętosić rękami (ja przeważnie tylko kroję). Potem dodawać, co dusza 
> zapragnie, tj
> -jabłko
> -jabłko i marchew
> -jabłko i pora (cienkie ćwierćplasterki) z marchwią lub bez
> -pomarańczę, sok z cytryny, jabłko i pora
> -rodzynki, jabłko, por, pomarańcza, curry (zmieszać z odrobiną wody), cukier, 
> sól, jogurt
> -...
> -...
> Do wykorzystania są rodzynki, śliwki, pomidory, papryka, cebula, ogórki słodkie
>  
> i kiszone, ananasy i brzoskwinie z puszki, sok pomarańczowy (świeży, nie z 
> kartonu), orzechy, prażone nasionka, keczup (dobrej jakości, ale rozcieńczony 
> wodą) lub sosik jak ** Z przypraw ziólka, curry, pieprz i p ziołowy, koperek 
> (bardzo pasuje do kapusty), natka, szczypiorek... Nie da się wypisać 
> wszystkiego.
> 
> Surówka jest najważniejszym daniem dnia i ma mnóstwo wcieleń. Najistotniejsza 
> jest równowaga smaków 'ostro-kwaśno-słodkie' i struktura surówki 'rozdrobnienie
>  
> jarzyn-nawilżenie'. W tym drugim pomaga woda, chroni przed zwilżaniem nadmierną
>  
> ilością majonezu czy oleju
> 
> Przepraszam, że to właściwie nie jest odpowiedź dla Ciebie, ale ja nie mam 
> pojęcia o smaku surówek z marketu :-)
> 

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się