• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: lucy  napisał(a): 

> Przepis na ciasto figowe - wyprobowany
> Skladniki:200g suszonych fig, 1dl koniaku lub madeiry,150g masla o temp. 
> pokojowej,2dl cukru, 3jajka, 3dl maki pszennej, 1lyzeczka pr. d.pieczenia, 1dl 
> rodzynek, okolo 50g grubo posiekanych orzechow laskowych.
> Przygotowanie: figi drobno posiekac i zalac koniakiem. Powinny stac kilka 
> godzin. Najlepiej zrobic to wieczorem w przeddzien pieczenia. Utrzec maslo z 
> cukrem, pozniej ucierajac w dalszym ciagu dodawac po jednym jajku.
> W innym naczyniu wymieszac make, pr. d.pieczenia rodzynki i orzechy. Wymieszane
>  
> suche skladniki dodac do masy jajecznej. Dokladnie wymieszac. Wylozyc do 1 1/2 
> litrowej formy. Piec w temp 175 stopni w dolnej czesci piekarnika 45 - 60 
> min. /zalezy od pieca / W razie potrzeby, pod koniec pieczenia, przykryc folia 
> aluminiowa. Przed wyjeciem z pieca sprawdzic,czy nie jest wilgotne w srodku. 
> Wyjac z formy, ostudzic. Posypac lekko cukrem pudrem. Smakuje lepiej 
> przynajmiej jedna dobe po upieczeniu. Ciasto nadaje sie do zamrazania. 

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się