Gość portalu: lucy napisał(a): > Przepis na ciasto figowe - wyprobowany > Skladniki:200g suszonych fig, 1dl koniaku lub madeiry,150g masla o temp. > pokojowej,2dl cukru, 3jajka, 3dl maki pszennej, 1lyzeczka pr. d.pieczenia, 1dl > rodzynek, okolo 50g grubo posiekanych orzechow laskowych. > Przygotowanie: figi drobno posiekac i zalac koniakiem. Powinny stac kilka > godzin. Najlepiej zrobic to wieczorem w przeddzien pieczenia. Utrzec maslo z > cukrem, pozniej ucierajac w dalszym ciagu dodawac po jednym jajku. > W innym naczyniu wymieszac make, pr. d.pieczenia rodzynki i orzechy. Wymieszane > > suche skladniki dodac do masy jajecznej. Dokladnie wymieszac. Wylozyc do 1 1/2 > litrowej formy. Piec w temp 175 stopni w dolnej czesci piekarnika 45 - 60 > min. /zalezy od pieca / W razie potrzeby, pod koniec pieczenia, przykryc folia > aluminiowa. Przed wyjeciem z pieca sprawdzic,czy nie jest wilgotne w srodku. > Wyjac z formy, ostudzic. Posypac lekko cukrem pudrem. Smakuje lepiej > przynajmiej jedna dobe po upieczeniu. Ciasto nadaje sie do zamrazania.