• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

marghe_72  napisała: 

> kopiuję swój przepis na cały deser (skoro interesuje Cie tylko krem to pomiń 
> częsc z biszkoptrami:)))
> 
> 750 g sera mascarpone (sugeruję kupowanie oryginalnego włoskiego) 
> 4 jajka 
> biszkopty (2 paczki podłużnych ) 
> 2 łyżki cukru 
> kakao 
> kawa mocna 
> kieliszek likieru (ja lubię Amaro Montenegro, ale może być likier kawowy, ew. 
> cognac lub coś podobnego) 
> 
> Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę (najwygodniej mikserem), dodać ser i 
> delikatnie mieszać aż całość się połączy. 
> Dodać kieliszek likieru. 
> Ubić pianę z białek i połączyć z masa serową, bardzo delikatnie wmieszać. 
> Zaparzyć kawę (najlepsza z ekspresu ale rozpuszczalna też ujdzie). 
> Biszkopty maczać w kawie (zanurzać dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie 
> nasiąkły) 
> Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach. 
> Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser.
>  
> Całość posypać kakao przesianym przez sitko. 
> Tiramisu' nie powinno mieć wiele warstw, bo się rozleje; najlepiej cztery: 2 
> razy biszkopty, 2 razy masa (jakieś 6 -7 cm wysokości:)))) 
> Gotowe! 
> 
> Calość wstawic do lodówki - niech sie składnki przegryzą. Kilka godzin powinno 
> postać. 
> 
> To wersja Tiramisu, wykluczająca zastosowanie smietany i żelatyny. Jest to 
> przepis oryginalny, włoski."
> 

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się