awee napisała: > Dobrych parę lat temu, w jednej z kolorowych gazet, był sobie taki przepis > na wielkanocne ciasto drożdżowe. Zatytułowane było Dziad. > Jak nie jestem fanem drożdżówek, tak muszę przyznać, że było wyśmienite. > No, po prostu brak słów. Położyło na łopatki wszystkich, którzy próbowali. > (Robiła to moja Mama) Niestety gazeta zaginęła od razu po Świętach, > oczywiście razem z przepisem. > Uprzedzając powiem tylko tyle, że w sieci pod nazwą Dziad znajdują się > jakieś dziwne wynalazki: przekładaniec, z jabłkami, konfiturami, > nadzieniem migdałowym. Wszystko to, to nie to. > Jedyne co pamiętam - było bardzo dużo bakalii i w fazie pieczenia rosło > bardziej niż zwykłe baby wielkanocne. > A w przepisie jak byk było napisane: "wstawić garnek z ciastem do pieca":) > I na zdjęciu gazetowym babka drożdżowa tzn. dziad, miał kształt grzyba. > Jeśli ktokolwiek widział to w gazecie, ktokolwiek zna, robił owe ciasto, > miło byłoby gdyby odezwał się i podzielił się tym przepisem. > > dzięki za uwagę:) > a. >