• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

nimeska  napisała: 

> prpoporcje - 1 jajko = 25 gram maki = 30 gram cukru
> 
> wiec- 4 jajka = 100 gram maki = 120 gram cukru
> 
> - zoltka utrzec z cukrem na biala, pulchna mase
> - bialka ubic na szytwna piane
> - do utartych zoltek dodac przesiana make ( jesli za geste zeby polaczyc w
> jednolitwa mase mozesz dodac troszke mleka, ale nie za duzo)
> 
> - na sa koniec, jak masa z jajek, cukru i maki bedzie gladna i pulchna, dodaj
> ubite bialka i delikatnie wymieszaj
> 
> blache do pieczenia wysmaruj tluszczem, posyp maka, wlej ciasto i piecz w temp
> 160 -180 ° C na zloty kolor ( ok 20-40 min w zaleznosci od wielkosc i wysokosci
> ciasta)
> po 20 minutach NIE WCZESNIJE sprawdz patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne w
> srodku, jesli tak podpiecz jeszcze 5 min i znow sprawdz.
> 
> po upieczeniu, wylacz piekarnik, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw biszkopt
> do wystygniecia w blasze w ktorej pieklas
> 
> 
> nigdy w zyciu ten biszkopt nie ani nie opadl ani sie nie nie udal.
> 
> mozesz dodac wanilie w lasce albo aromat, najlepiej do ucieranych zoltek.
> 
> uwaga - biszkopt silnie rosnie ( dwu, trzy krotnie)
> 
> 
> 

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się