nimeska napisała: > prpoporcje - 1 jajko = 25 gram maki = 30 gram cukru > > wiec- 4 jajka = 100 gram maki = 120 gram cukru > > - zoltka utrzec z cukrem na biala, pulchna mase > - bialka ubic na szytwna piane > - do utartych zoltek dodac przesiana make ( jesli za geste zeby polaczyc w > jednolitwa mase mozesz dodac troszke mleka, ale nie za duzo) > > - na sa koniec, jak masa z jajek, cukru i maki bedzie gladna i pulchna, dodaj > ubite bialka i delikatnie wymieszaj > > blache do pieczenia wysmaruj tluszczem, posyp maka, wlej ciasto i piecz w temp > 160 -180 ° C na zloty kolor ( ok 20-40 min w zaleznosci od wielkosc i wysokosci > ciasta) > po 20 minutach NIE WCZESNIJE sprawdz patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne w > srodku, jesli tak podpiecz jeszcze 5 min i znow sprawdz. > > po upieczeniu, wylacz piekarnik, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw biszkopt > do wystygniecia w blasze w ktorej pieklas > > > nigdy w zyciu ten biszkopt nie ani nie opadl ani sie nie nie udal. > > mozesz dodac wanilie w lasce albo aromat, najlepiej do ucieranych zoltek. > > uwaga - biszkopt silnie rosnie ( dwu, trzy krotnie) > > >