• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

mufka  napisała: 

> Czesc Arek,
> podam Ci przepis na bulki drozdzowe z szafranem, ktore jak sprobowalam pierwszy
>  
> raz, smakowaly bardzo dziwnie. 
> W Szwecji zwane sa "lussekatter" i mozna je kupic tylko w grudniu na Swieto 
> Lucji 13 grudnia (swieto swiatla), niedawno wyszperalam przepis i upieklam je 
> sobie jednak, bo uwielbiam je do kawy, a do grudnia sie nie doczekam:)))) 
> Wyszly Pyyyyszne. Przepis jest na 30 bulek i taki podaje nizej, jednak dziele 
> wszystko na pol i pieke jednorazowo 15.
> 
> 175 g margaryny lub masla 
> 5 dl mleka
> 50 g drozdzy
> 0,5 lyzeczki soli
> 2 dl cukru
> 1 g szafranu
> 2 jajka
> garsc rodzynek
> maka ok 8 dl
> 
> rozpusc tluszcz w garnku i wlej mleko- mieszanka ta musi miec temp. ok 38 st, 
> wlej troszke do miski, rozkrusz w tym drozdze i wymieszaj dobrze drewniana 
> lyzka. Wlej reszte tluszczu z mlekiem. Wsyp reszte skladnikow: sol, cukier, 
> szafran, rodzynki,1 jajko. Wymieszaj. Wsypujac stopniowo make, wyrabiaj ciasto 
> az bedzie latwo odklejalo sie od brzegow miski. Jezeli nabierzesz lyzka 
> drewniana i wyciagniesz do gory, powinno sie urywac z lyzki, a nie lac jak 
> miod. Znaczy to, ze jest odpowiednia ilosc maki i gotowe do odstawienia do 
> wyrosniecia. Przysyp troche maka, przykryj sciereczka i odstaw do wyrosniecia 
> na ok. 30 minut w nieprzewiewne miejsce.
> Potem wyrabiaj reka minutke i przeloz na posypana maka stolnice.
> Rozgniec na plasko. W sumie mozesz formowac bulki ksztaltu polskich drozdzowek,
>  
> jednak podaje Ci link ze zdjeciem szwedzkich lussekatter. Po ulozeniu na 
> papierze do pieczenia zostaw do wyrosniecia pod przykryciem ok.3o minut.
> Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piec5-10 minut/ 225-250st.C
> 
> 
> 
> Pozdrawiam i zycze smacznego.
> 
> www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=548&a=81947
> trzymane w oryginalnym swieczniku, utrzymuja sie cieple;)
> 

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się