• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

linn_linn  napisała: 

> A to kopiuje z Wirtualnej Kuchni / z cache'a /:
> "Jak wiadomo fasolka po bretonsku - w gestym sosie pomidorowym z dodatkiem 
> kielbasy i/lub boczku -- jest potrawa typowo polska. (Pamietam jak kiedys w 
> jednej z restauracji w Zakopanem widzialem ogloszenie: Biezemy udzial w 
> konkursie srebrnej patelni na najlepsze potrawy kuchni polskiej. Polecamy zrazy
>  
> po wegiersku z kluseczkami polfancuskimi). Natomiast nieprawda jest, aby swojej
>  
> fasolki po bretonsku nie mieli we Francji.
> Prosze Panstwa!
> Oto przepis na Haricots blanc a la bretonne wg. arcykaplana kuchni francuskiej 
> Paula Bocuse:
> Na pol kilo gotowanej fasoli siekamy drobno jedna duza cebule i dodajemy ja w 
> 50 g. roztopionego masla w sredniej wielkosci garnku, mieszajac drewniana 
> lyzka. Gdy cebula sie zeszkli dodajemy pol szklanki bialego wytrawnego wina i 
> redukujemy nastepnie na ogniu do objetosci dwu lyzek do zupy, w tym momencie 
> dorzucamy 4 dosyc duze pomidory, obrane, wypestkowanei pokrajane w cwiartki. 
> Solimy szczypta soli, dodajemy posiekany zabek czosnku i troche pieprzu z 
> mlynka. Dusimy przez kwandrans na malym ogniu. Nastepie dodajemy do tego 
> ugotowana fasole, zdejmujemy z ognia i dodajemy 50 g, masla w drobnych 
> kawalkach, mieszajac je rownomiernie z fasola, tak aby z sosikiem pomidorowym 
> utworzyla kremowa emulsje pokrywajaca jednolicie fasole.
> Podajemy. 
> Smacznego"

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się